SLUT PÅ DRÖMMEN OM SÄKER KÄRNKRAFT

 

Slut på drömmen om säker kärnkraft


LEDARE  | FRIA TIDNINGEN

Epilogen till kärnkraftsolyckan i japanska Fukushima 2011 är inte bara utdragen, utan även sorgligare än många velat tro. Olyckan kommer att kasta nya skuggor över "världens säkraste energialternativ", vare sig kärnkraftsförespråkare vill det eller inte.

Ägaren av kärnkraftverket, Tepco, gör bevisligen inte allt i sin makt för att stoppa läckaget av radioaktivitet i Stilla havet (eller så kan de inte göra mer – vilket är värst?). Läckaget kommer att påverka växt-, djur- och människoliv på morgondagens planet. Vi vet bara inte riktigt hur än.


Hur en kärnkraftsolycka kan påverka omgivningen på längre sikt har bara de bästa science fiction-författarna fantasi nog att beskriva. Jag besökte själv Harrisburg i nordöstra USA i somras, för att se hur en kärnkraftsolycka påverkar livet på lång sikt.


Där var olyckan framme i slutet av 1970-talet. Den ansågs inte så "allvarlig", men ändå vittnade människor om fortsatta fall av cancer, muterade grödor, växter och djur, om förorenade floder. Är det morgondagen även för Japan?


Snart är det dags att tala om vad kärnkraften faktiskt är kapabel till, och inte försvinna i den kollektiva skönhetssömn som gör det möjligt att se den som ett säkert energialternativ.Läs alla artiklar i serien

ROUTE USA!LÄS ÄVEN

Muterad kärnkraft

Två år efter Fukushima

Borneos aska

Västpapuas AvatarLäs fler ledare, essäer, böcker och reportage av Klas Lundström.

 


JA, JA, JA, JA,

JAG VILL ÅKA TILL HARRISBURG ...


JA, JA, JA, JA, JA,

JAG VILL ÅKA DIT!


FÖLJ MED TILL PLATSEN FÖR VÄRLDENS

MEST FÖRTRÄNGDA KÄRNKRAFTOLYCKA ...


LÄS ALLA ARTIKLAR I SERIEN ...


Route USA!KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.
 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL