ITALIENSKT VAL, SKADAD DEMOKRATI

 

  ITALIENSKT VAL, SKADAD DEMOKRATI

  FRIA TIDNINGEN (27/2)


Italien har gått till valurnorna. Det ickevalda teknokratistyret lett av ekonomen Mario Montti ska avlösas av en vald regering. Men vilket blir arvet från det år som Italien styrdes enligt semi-diktatorisk modell?


De ekonomiska stålbad i form av reformpaket och sociala nedskärningar som Montti, påhejad av Bryssel, iscensatt utan väljarnas stöd kan inte ersättas av bättre trygghetssystem över en natt.


Mycket är skrivet i stjärnorna, men en sak är klar: ju längre bort från maktens korridorer Silvio Berlusconi håller sig, desto bättre. Italiens parlamentariska läge det senaste decenniet, med minoritetsregeringar och upplösta allianser, har skadat landets politik och kan användas som skräckexempel på hur parlamentarisk demokrati stagnerar istället för att lyssna på sina medborgare.


Och denna tradition tycks förlängas: det senaste valet ser ut att sluta i ett liknande ställningskrig, utan långsiktig vinnare.LÄS ÄVEN

EU:s bruna höst

Italiens bruna spöke

Fittja Paradiso 2.0.

Den glömda byn 


Läs fler ledare, essäer/debatter och reportage av Klas Lundström.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN


 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.