ITALIENS BRUNA SPÖKE

 

  ITALIENS BRUNA SPÖKE

  FRIA TIDNINGEN (30/1)


I samband med en ceremoni för offren för Förintelsen i helgen tog den skandalomsusade före detta premiärministern Silvio Berlusconi Italiens forne fascistdiktator Benito "Il Duce" Mussolini i försvar.


Berlusconi menade att vi i modern tid inte riktigt förstår det klimat som "Il Duce" levde under. Det är redan känt att Berlusconi allierat sig med partier och flirtat med väljargrupper som ser en politik i Mussolinis anda som det bästa inte bara för Italien, utan även för Europa. Det är nu även känt att Italiens playboy nummer ett ämnar göra ytterligare en comeback inom den italienska toppolitiken.


Berlusconis uttalande till Mussolinis undsättning sker dessutom i en tid och ett geopolitiskt läge då EU kantrar mot en nyfascistisk ordning. I finanskrisens spår ser vi hur högerextrema krafters enkla retorik och lösningar vinner mark och blir normala parlamentariska inslag.


Det var under liknande, krisartade omständigheter som Tysklands Adolf Hitler, Italiens Mussolini, Spaniens Francisco Franco och Portugals António de Oliveíra Salazar sprang till makten och den politiska himlen.


Och att som Berlusconi, i ett läge då Italien frågar sig vilken framtid som väntar runt knuten, lägga armen om Mussolinis arv vittnar inte bara om den italienska elitens beundran för fascismens slagkraft. Det säger också en del om det Europa som vuxit fram på senare år. Ett Europa där det bruna spöket snart hemsöker oss alla.LÄS ÄVEN

EU:s bruna höst

Västpapuas Avatar

Annie Lööf & bonden som söker fruar

Ingen kvinnas landLäs fler essäer/debatter och reportage av Klas Lundström.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.