LAPPLANDS GULDFEBER

 

Lapplands guldfeber


Sorsele kommun breder på kartan ut sig som en märkligt skuren tårtbit. Genom huvudorten med samma namn försvinner Vindelälven förbi i hög hastighet i eftermiddagsblåsten. Som en allegori över kommunens potentiella framtidsboj: på höjderna utanför Sorsele har vindkraftsparker börjat byggas. Vattenståndet är högt, torrmarker befinner sig i älvens våld, träd med vatten knäna ser ut att ropa efter hjälp. Kommunalrådet Caisa Abrahamsson tar emot i ett luftigt arbetsrum i slutet av korridoren i kommunhuset. Hon serverar svart kaffe och förklarar att det är budgetvecka. Framtiden är oviss ...


Vill du läsa mer?


Vykort från Lappland

Ett litterärt reportage i e-form om Adak, Bastuträsk och Sorsele

[TELEGRAM BOKFÖRLAG]


I Stockholm föds i dag vart fjärde svenskt barn, där huserar de mest inkomstbringande företagen, där häckar den politiska makten. Närmare Polcirkeln pendlar utvecklingen mellan oroväckande till katastrofal. Läget är alltigenom desperat. Den svenska glesbygden utarmas och jakten efter arbete, kulturell stimulans och utmaningar drar merparten av Norrlands unga till södern och städerna. ”En kommun som ska vända trenden måste antingen skaffa sig en skidbacke som lockar turister eller öppna en gruva.” Så låter Björn Sundströms – som kartlagt trenden för Sveriges kommuner och landsting – dystra men verklighetstrogna sammanfattning.


I tre nedslag i tre norrländska orter – Adak, Bastuträsk och Sorsele – målar Klas Lundström upp en personlig och ömsint samtidsbild av ett krisande norrländskt inland där det pågår en desperat kamp mot klockan. De senaste årens rasande avbefolkning och storföretagens systematiska våldtäkter av naturresurser reflekteras i en delvis avgrundsdjup sorg och uppgivenhet som präglar glesbygdsbefolkningen, på en plats som fram till för bara ett decennium sen blomstrade. Mitt i detta mörker får vi möta några eldsjälar som vägrar ge upp, som genom växande solidaritet, sprudlande kreativitet och en brinnande lidelse för en plats de älskar i små steg har påbörjat återbyggandet av ett nytt, hoppfullt Lappland.

 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.