VARFÖR SÄLJER USA STRIDSHELIKOPTRAR TILL INDONESIEN?

 

Varför säljer USA stridshelikoptrar till Indonesien?


DEBATT  | FRIA TIDNINGEN


Medan USA talar sig hesa om det syriska folkets umbäranden är det "business as usual" på andra fronter skriver Klas Lundström.


Medan USA talar sig hesa om det syriska folkets umbäranden är det "business as usual" på andra fronter. USA har godkänt försäljningen av stridshelikoptrar (Boeing-producerade Apaches) till Indonesien, vars krigsmateriel (inklusive svenska Bofors-kanoner) flitigt används mot civila och motståndsrörelser i Västpapua.


"Försäljningen visar att USA:s omtanke för mänskliga rättigheter i Indonesien inte är mer än ihålig retorik", skrev MR-organisationen ETAN i ett pressmeddelande.


Indonesisk militär har å sin sida uttryckt sin glädje över att ha säkrat åtta Apache-helikoptrar. De säger sig nu enklare kunna genomföra "städoperationer" mot isolerade djungelfickor i Västpapua.


Attackerna, som är förödande för befolkningen, har godkänts av USA ända sedan Indonesien annekterade Västpapua på 1960-talet. I samma veva lade USA beslag på världens största guld- och kopparfyndigheter i Grasberg, den så kallade Freeportgruvan.


USA:s och svenska folkpartisters fördömanden av den syriska regimens krigsbrott är kanske ärliga – men det är mindre vackert när övergrepp mot civila i andra delar av världen ses med helt andra ögon.

Läs fler ledare


Och läs fler artiklar på samma tema:

Route USALäs fler ledare, essäer, böcker och reportage av Klas Lundström.

 


JA, JA, JA, JA,

JAG VILL ÅKA TILL HARRISBURG ...


JA, JA, JA, JA, JA,

JAG VILL ÅKA DIT!


FÖLJ MED TILL PLATSEN FÖR VÄRLDENS

MEST FÖRTRÄNGDA KÄRNKRAFTOLYCKA ...


LÄS ALLA ARTIKLAR I SERIEN ...


Route USA! HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.