TILL MINNE AV ANNA POLITKOVSKAJA

 

Till minne av Anna Politkovskaja

LEDARE  | FRIA TIDNINGEN


I måndags (7/10) var det årsdagen av mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja. Ett ynkligt dåd som 2006 släckte en gränslöst modig röst som hade behövts i dagens Ryssland. Hennes grävande journalistik belyste frågor som det nya Ryssland ville mörka, först under Boris Jeltsin men framför allt under Vladimir Putin. Arméns folkmord på civila i Tjetjenien, maktmissbruk, korruption och bortglömda hörn av Ryssland.


I boken Putins Ryssland reste Politkovskaja till Kamtjatkahalvön där Stillahavsflottan har sin bas. Hon talade med anställda inom armén som i Putins Ryssland levde i en tillvaro av fattigdom, allmosor och förakt. Likt få andra journalister i modern tid trängde hon ner till botten av det upplysta informationssamhällets hav och lyssnade till marginaliserade röster.


Det var därför hon förgiftades under en flygning till Tjetjenien, det var därför hon under sina sista år i livet lständigt levde med mordhot och förtal från medieröster lojala till Kreml.


Hon gjorde dock vad få av oss hade gjort i samma situation: hon fortsatte. I en intervju sade hon: ”Om inte jag berättar om kvinnors upplevelser från krigets Tjetjenien, vem kommer då göra det?” Hon hade rätt. Sedan mordet har antalet rapporter från samhällets golv i Tjetjenien minskat i antal – och slagkraft.


Hennes integritet och professionalism gjorde det omöjligt att inte lyssna till vad hon hade att säga. Och vad hade hon sagt om utvecklingen under Putins kalla hand i dag om hon hade fått leva? Vad hade hon sagt om landets ynkliga htbq-lagar, om fördrivningen av familjer inför vinter-OS 2014, vad hade hon sagt om att Vladimir Putin nominerats till Nobels fredspris?


Vila i frid, Anna Politkovskaja, nu är det upp till oss att plocka upp din fallna mantel och fortsätta att lyssna till ropen från de tystade samhällenas hav.Read the essay in English

In Memoriam: Anna Politkovskaya


Läs även Klas Lundströms essä om Vladimir Sorokin

Det kalla rikets mästare

 

Läs även Klas Lundströms essä om Leo Tolstoj och konflikten på Krim

Tolstoj & Krim
Läs fler ledare, essäer, böcker och reportage av Klas Lundström.

 


JA, JA, JA, JA,

JAG VILL ÅKA TILL HARRISBURG ...


JA, JA, JA, JA, JA,

JAG VILL ÅKA DIT!


FÖLJ MED TILL PLATSEN FÖR VÄRLDENS

MEST FÖRTRÄNGDA KÄRNKRAFTOLYCKA ...


LÄS ALLA ARTIKLAR I SERIEN ...


Route USA! HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


Granskande journalistik i ny förpackning,

läs Klas Lundströms e-singlar.


BOLÍVARS AMERIKA


SKOTTET I MONTEVIDEO


KÖTTLANDET


VYKORT FRÅN LAPPLAND


HAVETS ÄNGLARBoksläpp november 2013!


"Arkipelagen" av Klas Lundström


Ett litterärt reportage om

världens största skärgård: 


Indonesien. . .KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.