REKVIEM FÖR TIMBUKTU

 

  REKVIEM FÖR TIMBUKTU

  FRIA TIDNINGEN (2/2)


Äntligen har dörrarna återigen öppnats till den historiska staden Timbuktu, omringad av Malis ökenlandskap och blodiga inbördeskrig. Tills nyligen var staden som ruvar på väldiga kulturskatter epicentret för Malis ofrånkomliga sammanbrott som stat ― en konflikt med flera ansikten.


Dels löper problemen ända tillbaka till 1800-talets mitt och Europas godtyckliga gränsdragningar längs den afrikanska kontinenten, dels är konflikten en följd av den arabiska våren, efter att legosoldater som slogs för Muammar Gaddafi återvände för utropa norra Mali till en självständig, islamistisk stat.


Nu har franska trupper nått Timbuktu och drivit stadens förra härskare, bland annat miliser sponsrade av al-Qaida, på flykt. Vad det blir av Mali i framtiden är ännu oklart, även huruvida det bör bli mode för europeiska stormakter att gå in militärt i vissa konflikter och strunta i andra.


Klart är att Timbuktu länge var lämnat åt sitt öde, i händerna på al-Qaida. Resultatet ser vi nu; viktiga arkeologiska platser har jämnats med marken och hela bibliotek med bevarade skrifter från 1200-talet har bränts.


Varför? Det finns inget bra svar på det, bara en stum omvärlds oförstående inför extrema politiska strömningars rädsla för allt och alla som inte instämmer i deras egna läror.LÄS ÄVEN

Mittfältets martyrer

Månen ― morgondagens dagbrott

Tema: Finanskrisen

Från Newcastle med drömmar av kolLäs fler essäer/debatter och reportage av Klas Lundström.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN


 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.