PÅ KNARKFRONTEN INTET NYTT

 

  PÅ KNARKFRONTEN INTET NYTT

  FRIA TIDNINGEN 12/9 
När Sveriges ansvarige minister Maria Larssson (KD) äntligen klöv tystnaden och bemötte den senaste tidens tragedier på narkotikapolitiksfronten var det tydligt att debattupplägget mångt regisserats av socialministeriet.


Debatten mellan Larsson och hennes namne Hillevi från Socialdemokraterna, i SVT:s Agenda (9/9), blev den utslätade och intetsägande sak som framför allt alliansregeringen hoppats på. Larsson svävade på många svar (bland annat rörande remissvar, forskning och regeringens ansvar för landets undermåliga metadonbehandling), men en punkt var ministern mer än tydlig på: målet förblir ett knarkfritt samhälle.


Däri ligger hela problemet med svensk narkotikapolitik.


Däri märks det kristdemokratiskt präglade socialministeriets totala brist på verklighetskontakt.


Det har aldrig funnits något narkotikafritt samhälle, lär aldrig finnas något och i länder där narkomaner behandlas med respekt och ges de behandlingsmetoder som många insett — men inte Sverige — räddar liv minskar också den tunga drogkonsumtionen. Men svensk drogpolitik vilar fortfarande på en frireligiös inställning till drogberoendet som ett tecken på en individs svaghetstecken, en inställning som fortsätter att skörda fler liv än det räddar.
Klas Lundström har även skrivit om Centralamerikas knarktrafik i Badlands och om Amazonas drogdjungel i Amazonas: Reportage från jordens lungor. 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.