OM KRIGET KOMMER ...

 

Om kriget kommer ...

LEDARE  | FRIA TIDNINGEN


Så var det dags igen, Sverige och Nato: medlem i västvärldens kärnvapenbestyckade krigsallians eller inte? Sverige och Nato har sedan länge närt en varm relation: Sverige erbjuder sina öppna landskap för Nato-övningar, Sverige deltar mer än gärna när det ska bombas i tredje världen, nyligen stod det klart att Sverige ska delta i en särskild snabbinsatsstyrka i Natos regi – om kriget skulle komma.


Sveriges deltagande i Natos snabbinsatsstyrka innebär även att den svenska armén får delta i en Nato-regisserad övning i Lettland och Poland i början av november. Natos ordförande Anders Fogh Rasmussen säger att dörren står öppen för svenskt deltagande.


För militäralliansen måste det te sig aningen märkligt att ett land å ena sidan är med när vapnen osäkras, men å andra sidan inför den inhemska opinionen lindar in detta i ett slags formulering om neutralitetspolitikens gränslösa möjligheter.


På den inrikespolitiska scenen gjorde Kristdemokraterna, ett desperat parti i djup kris, Nato till en prioriterad fråga. Det är naturligtvis ett spel för gallerierna, KD liksom övriga partier i riksdagen är inte dummare än att de förstår att indirekt svenskt medlemskap i Nato är säkrad och inlindad i ett slags specialförpackning.


Fördelen med att få delta i övningar i Östeuropa, nära gränsen till Ryssland, menar försvarsminister Karin Enström är att få ta del av ”avancerade övningar som på sikt gör att vi kan vidmakthålla vår egen försvarsförmåga”. Med andra ord: Rysspöket har återkallats från de döda och hemsöker de svenska försvarskorridorerna.


Utan folklig förankring används gång på gång mantrat ”om kriget kommer” som förevändning för att låta Sverige leka krig med kärnvapenallianser. Den senaste tidens avslöjanden om att FRA bistått amerikanska NSA med information och data är vid sidan om Nato-övningarna en del av ett större skeende: en värld som sluter sig.


En värld som förbereder sig inför ett krig där den enda verkliga motståndaren är ens egen spegelbild.Läs fler ledare, essäer, böcker och reportage av Klas Lundström.

 


JA, JA, JA, JA,

JAG VILL ÅKA TILL HARRISBURG ...


JA, JA, JA, JA, JA,

JAG VILL ÅKA DIT!


FÖLJ MED TILL PLATSEN FÖR VÄRLDENS

MEST FÖRTRÄNGDA KÄRNKRAFTOLYCKA ...


LÄS ALLA ARTIKLAR I SERIEN ...


Route USA! HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


Granskande journalistik i ny förpackning,

läs Klas Lundströms e-singlar.


BOLÍVARS AMERIKA


SKOTTET I MONTEVIDEO


KÖTTLANDET


VYKORT FRÅN LAPPLAND


HAVETS ÄNGLARKONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.