FÖRBIFART STOCKHOLM — MER ÄN ETT ANSIKTSLYFT

 

 Förbifart Stockholm:

Mer än bara ett ansiktslyft?

DEBATT  |  SÖDRA SIDAN 14/11


I ett avsnitt av tv-serien "Simpsons" kämpar världens mest kända amerikanska familj mot etablissemanget för att förmå flygplan att sluta landa intill deras bostadsområde. Familjen kan inte sova, äta eller leva ett vanligt liv på grund av bullret.


Efter politisk kohandel och en och annan utpressningsrunda når de emellertid sitt mål: flygtrafiken ändrar rutt, lugnet återvänder till deras bostadskvarter och ögonen skiner ånyo av lättnad familjemedlemmarnas ögon. I sista scenen åser Homer de nedseglande planen i horisonten.


Nöjd utbrister familjefadern: "Nu flyger planen där de bör flyga — över de fattigas hem."


Det är ingen slump att samhällets negligerade grupper får ta smällen i slutändan. Ta Förbifart Stockholm som exempel.


Stockholms största infrastrukturprojektet någonsin. Alliansens borgarråd i stadshuset kohandlar med oppositionens socialdemokrater om projektets riktlinjer. Men allt är redan klart, ty båda politiska sidor vill ro projektet i hamn. Varför? Det brukar heta att Stockholm behöver ett modernare vägnätverk, att gränsen mellan stad och landsbygd kommer suddas ut, att det inte alls vore klimatmässig idioti att driva igenom ett projekt till detta pris. Allt landar i en populär politisk lösning: urbana ansiktslyft.


Problem byggs gärna bort, vägar symboliserar välstånd och framtidstro medan samhället i fråga kantas av arbetslöshet och social nedgång. I Europa har dessa "lösningar" blivit attraktiva efter att ha åsett de egna bostads- och byggmarknaderna slås i spillror av finanskriser, lånebubblor och effektiv lönedumpning. Runtom i världen försöker miljonstäder bygga bort problem genom att fördriva invånare som rest bostadskvarter i nedgångna stadsutkanter. Som följd är miljontals urbana nomader på jakt efter en boplats.


Nu lär Stockholm gå samma problem till mötes, om än i mindre skala. Att resa ett dyrt och kontroversiellt projekt som Förbifart Stockholm utan att först åtgärda befintliga problem gör affären inte bara osäker, det luktar även folkförakt. En fungerande kollektivtrafik med rimliga priser är det primära i frågan, därefter en demokratisering av bostadsmarknaden som bör verka för att utrota de enorma klassklyftor som Stockholm ståtar med.


Däri ligger Förbifart Stockholm mörkaste sidor begravda. Den ökande bilismen kommer inte att drabba innerstadens invånare, det är i vanlig ordning förorter som Sätra, Skärholmen, Akalla och Hässelby som kommer agera värdar för de vägtunnlar som ska stänga in trafiken under jord.


I anslutning till Sätraskogens naturreservat kommer förbifarten att inhysas samman med en tunnel. Kommer det känsliga djurlivet påverkas, kommer borrningar och utsläpp nå grundvattnet, varför ens dra landets största infrastrukturprojekt genom ett naturreservat?Läs fler essäer, böcker, reportage och ledare av Klas Lundström.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.