DJUNGELNS SLAKTARE

 

  DJUNGELNS SLAKTARE:

  Ett försök till dialog med Kanal 5 angående dödande dokusåpa.


I sin trailer inför programmet "Djungelns drottning", i Kanal 5, avrättade deltagarna en höna under höga rop och med nervösa rörelser. Den motbjudande scenen genererade i nedanstående (om än inte klargörande) mejlkorrespondens:


"Tycker ni att det är klädsamt och etiskt försvarbart att visa några svenska barn (förlåt, ungdomar) hugga halsen av ett djur samtidigt som de skriker nervöst och skräckslaget? Att ni uppmuntrar till ett sådant beteende genom er programidé är illa nog, än värre att ni visar det i ert program. Men värst är att ni klippt in scenen av avrättningen av ett oskyldigt djur som en cliffhanger i en trailer som ses av de som inte vill ta del av programmet, till och med barn och känsliga tittare tvingades ta del av scenen."


Kanal 5:s tittarombud, underskriften "Mellie" (inget efternamn, vilket ger en eftersmak av djugeldrypande seriositet från den kommersiella kanalen), svarade:


"Djungelns drottning är en serie där deltagarna ska överleva och tillaga sin egen mat i djup regnskog. I det fall du beskriver var det nödvändigt att slakta en kyckling för att den skulle vara möjlig att tillreda och bli föda till deltagarna. Inför avlivandet av kycklingen fick deltagarna noggranna genomgångar av kunnig personal om hur det skulle genomföras på bästa sätt, samt lämpliga redskap för ändamålet. Syftet med avlivningen av kycklingen var att deltagarna skulle få mat."


Undertecknads försök till klarhet:


"Ni svarar inte på frågan huruvida det är lämpligt att visa denna avrättning (förlåt, avlivning, ett ord ni föredrar märker jag) i en trailer där människor som kan väcka anstöt eller tillhör en ålderskategori som inte förstår dokusåpans urspårade verklighetssyn och etik. Varför är det viktigt att puffa ett program genom att visa död?"


Den frågan valde Kanal 5 emellertid, talande nog, att aldrig svara på.


Den här texten är en hyllning till hönan som offrades på dokusåpans altare. Smaklöst, vidrigt, ovärdigt.LÄS ÄVEN

Vem minns en fotbollsmålvakt?

Rekviem för Timbuktu

En havssköldpaddas död

Den glömda byn


Läs fler ledare, essäer/debatter och reportage av Klas Lundström.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.