CHÁVEZ ARV

 

Chávez arv

LEDARE  |  FRIA TIDNINGEN (9/3)


Venezuelas president Hugo Chávez förlorade till sist sin kamp mot cancern, och avled endast 58 år gammal. En svartvit debatt har, som väntat, tagit vid om Chávez eftermäle och politiska arv.


"Diktator" eller "hjälte" förblir de enda ståndpunkterna till hands när Chávez — som första gången valdes till president 1998 och sedan dess vunnit flest val i den demokratiska världen — diskuteras i västvärlden.


Hans politiska projekt var mer mångbottnat än så. På gott och ont.


I april väntas nyval, och vem som tar vid där Chávez slutade är det bara att hålla tummenför att det blir mindre av den framlidne presidentens personfixering och konfrontativa politik, och mer av det bolivarianska projektets påbörjade ekonomiska och sociala demokratisering av Venezuela.


Klas Lundström har skrivit om Venezuela "efter Chávez" och landets oljesocialism i Den här platsen faller samman.Läs mer på samma tema!
Bolívars Amerika


ISBN 978-91-7423-167-0

50 sidor

Telegram Bokförlag

 

Simón Bolívar, El Libertador. Latinamerikas befriare.

 

Generalen, diktatorn, presidenten, drömmaren, realpolitikern och revolutionären som korsade stigar i vad som en gång kallades Gran Colombia. Och som förkroppsligade drömmen om ett enat Amerika där de postspanska kolonierna förenades för att möta hotet från det växande ”hotet från Norr” – det då nyligen bildade Förenta Staterna, USA.

 

Särskilt i Anderna dröjer Simón Bolívar kvar som ett historiskt täcke över den politiska utvecklingen i Latinamerika. I Colombia, Venezuela och Ecuador står Bolívar staty i många städer. (I New York kan du plötsligt stå öga mot öga med Bolívar i form av en bronsstaty i Central Park.)

 

Klas Lundström tar läsaren med på ett svindlande, litterärt reportage som tar oss från Simón Bolívars sista arbetsrum, via nobelpristagaren Gabriel García Márquez romaner, igenom 200 år av inbördeskrig, militärjuntor, korruption och utbredd misär fram till dagens backpackers och den form av nykolonialism som har växt fram. En resa som höll på att sluta i kallblodigt mord.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.