JAG OCH E-BOKEN

Jag och e-boken


TEXT & FOTO Klas Lundström


Boken och jag är en kärlekshistoria. Inte som den där om Julia och Romeo, den här är evig ...

 Boken är en kärlekshistoria för många. Doften av en bok, känslan av att öppna den, ställa in siktet på första stycket, kanske studera baksidan och bokryggen innan du börjar.


Jag vurmar för den fysiska bokupplevelsen, alltså om kontakten mellan mig själv och en bok, mellan världsligt och påhittat, mellan återgivet och poesi. Men varefter jag i egenskap av författare närmat mig den digitala, »osynliga«, annorlunda e-boksformen har något slagit mig: den är inte mindre verklig, synlig och uppriktig än någon annan. (Om nu någon trott det, vill säga ... Ja, jag hade av någon anledning fått för mig att jag aldrig skulle uppleva en bok på samma sätt utan att kunna känna fingrarna vidröra sidkanterna. Mänskligheten trodde å andra sidan länge att jorden var platt ...)


Vad jag (måhända lite väl saktfärdigt) insett är att e-boken inte är mindre bok bara för att den läses med hjälp av ett tredje redskap: dator, läsplatta, telefon, padda, anka, vad de nu kallas. »När jag läser om kvällarna« – resonerade jag – är jag också beroende av en tredje part: en lampa som skänker ljus åt bokbladen. Den är inte ett substitut för boken som vi länge känt den, den adderar något, gör det skrivna ordet en stor tjänst.


E-bokens plats är kanske inte så integrerad i det svenska boklandskapet – ännu – men kringflackande i USA sommaren 2013 var det emellertid något som slog mig: väldigt många läste böcker i e-form. På bussar, på barer, i hotellobbys, när de red tuben, medan de promenerade med hunden i parken eller över övergångsställena. Jag log vid tanken – för första gången i medveten harmoni – över att jag själv hösten 2013 kommer att ge ut mina böcker i e-form.


Och inte bara det: utan även enskilda reportage, som med lånade ord från den alltmer digitalt präglade musikbranschen kallas »singlar«. På den här sidan kommer du att kunna läsa mer info om respektive e-bok och e-singel, om hur du kan läsa den, vad de handlar om, kanske ett och annat utdrag ...