DEN GLÖMDA BYN

»Den glömda byn.« Om John Steinbecks glömda mästerverk.


TEXT Klas Lundström

FOTO UCLA


Mitt under brinnande världskrig nådde en säregen och poetisk dokumentärfilm de nordamerikanska biosalongerna: The Forgotten Village. En tidlös dokumentär av Herbert Kline och Alexander Hammid baserad på John Steinbecks bok med samma namn.

 

The Forgotten Village handlar om livet på den mexikanska landsbygden, i en av tusentals glömda byar i Mexiko, ja, Latinamerika – överallt i tredje världen.

 

»Majs är liv.« Det är dokumentärens röda tråd. Där majs finns, finns liv. Där majs ännu inte finns, finns inget liv. Så var förutsättningarna i det Mexiko John Steinbeck beskrev i flera reportage och filmmanus (däribland Viva Zapata! om Emiliano Zapatas viktiga insatser för den mexikanska revolutionen 1910-1920).

 

Halvvägs i The Forgotten Village insjuknar ett litet barn.


Medan kur efter kur prövas på pojkens sjuka kropp sugs den unga själen alltmer in i dödens ovillkorliga grepp. Seglar till slut iväg till änglarna, »utan synd och skam«. Under hans begravning dansade alla utom familjen, plågad av sorg, från en grammofonspelare kom toner, sorg och glädje som vatten ur samma källa.

 

»En liten ängel utan synder eller sorg färdas raka vägen till himlen i sin nya hatt«, säger berättarrösten, Burgess Meredith, med det sociala patos och geopolitiska underton som präglade John Steinbecks författarskap.

 

The Forgotten Village lanserades i en finslipad version 2011, av UCLA, och är värd varje minut den tar i anspråk. Och påminner oss om en värld som vi trodde oss förmå utradera enkom med hjälp av modernitet, motorvägar och industrier. Så blev det inte, ty den ekonomiska och politiska dialektiken har på många håll förblivit densamma som den som framträder i The Forgotten Village.

 

Men det var inte den brutalt ärliga porträtteringen av fattigdomen och en by som försöker skydda sig mot epidemier med kors och shamaner som fick University of the State of New York att stoppa den från att visas i världens metropol.

 

Det som blev för mycket för New Yorks intellektuella lärosäte var sekvensen som visar en mexikansk kvinna föda ett barn stående och sedan lägga sin nyfödda barn på sitt bröst.
Tillbaka till förstasidan