HEM


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL

FOTBOLL ÄR POLITIK.

22/6: Fotbolls-VM är inte bara en perfekt tidpunkt för att njuta av bra fotboll, det är även en chans - jag menar, hela världen talar ändå fotboll - att läsa mer om fotbollens politiska sidor. Det blir presidenter som åkte och såg på fotboll och föll, skoindustrins förmåga att påverka världens mäktigaste landslag och dödliga självmål.



BRASILIENSPECIAL!

13/6: Under fotbolls-VM i Brasilien kommer ett antal reportage ur Klas Lundströms debutbok Amazonas: Reportage från jordens lungor att publiceras här. Först ut: "Drömmarnas land." Om Manaus, urbana ansiktslyft och turistindustrin. Perfekt läsning inför "djungelmatchen" på lördag mellan Italien och England...


"STÄNGT PGA FOTBOLL" - VIVA URUGUAY!


10/6: "Stängt pga fotboll." Det skrev Eduardo Galeano på en lapp och satte på sin dörr till hemmet i Montevideo för fyra år sen. Då arrangerades fotbolls-VM av Sydafrika och "La Celeste", Uruguays landslag, gick till semifinal och förlorade snöpligt bronsmatchen mot ett Tyskland som ändå inte gav mycket för en tredjeplats i fotbollens finaste turnering. Nu är det dags igen, i Brasilien som väl alla vid det här laget känner till (på grund av korruption och vilda strejker, om inte annat). För Uruguay är det (på förhand, måste understrykas) ett gott omen: senast det sparkades VM-bollar i Brasilien 1950 vann Uruguay guldet i en legendarisk finalmatch som slutade 2-1 till det lilla grannlandet i söder. Matchen innebar att Uruguays spelare helgonförklarades och Brasilien behövde en syndabock att skylla besvikelsen på - och fann en i målvakten Barbosa. Om det tragiska ödet skrev jag i e-boken Skottet i Montevideo, rekommenderad läsning för den som närmare vill bekanta sig med fotbollens politiska och kulturella historia i Sydamerika i allmänhet, och i Colombia, Uruguay och Brasilien i synnerhet. Under fotbolls-VM går jag in i självvald isolering, likt Galeano hänger jag upp en lapp om halsen där det står: "Onårbar pga fotboll." Förutsatt att Uruguay går långt i turneringen, vill säga...



FORTSÄTT SLÅSS FÖR KOLLEKTIVET, STEFAN!

8/6: Många minns sommaren 1994 som varm och fantastisk. Ja, jag såg också VM-matcherna om nätterna och drömde om att få bli näste Romario eller Luis García under dagarna. Men mest ville jag nog besitta förmågan att inte behöva tänka alls: min far Stefan hade dagen innan min femte skolavslutning gått bort i cancer och fick aldrig uppleva någon varm och fantastisk VM-sommar, än mindre någon mer sommar överhuvudtaget. Det är exakt 20 år sedan han gick bort och jag vill hedra hans minne med att lägga upp de bilder som finns på internet om honom. Han vann exempelvis utvisningsligan som stenhård back när Hammarby tog klivet upp i hockeyallsvenskan 1967/68. Vila i frid, Stefan, och fortsätt att slåss för kollektivet och allas lika värde var du än är!



Kaiowás - den perfekta läsning om Brasilien före, under & efter fotbolls-VM!

NY E-BOK. I höst är Brasilien Bokmässans huvudtema. Om några veckor sparkar herrarnas fotbolls-VM igång. Det har sagts många gånger, men tål att sägas igen: Brasilien är ett land med många sociala, ekonomiska och politiska trappsteg. Och falluckor. Och stegar. Och öden. Två veckor innan fotbolls-VM:et återvänder "till sina favoritstränder" publicerar jag reportageboken Kaiowás, som behandlar bl.a det stundande fotbollsspektaklet, men även teman som land grabbing, slaveri, gummirusch, HBTQ-frågor och ursprungsfolkens tynande tillvaro i en tid av sojakolonialism. Och en sång om Chico Mendes. E-boken går att ladda ned direkt från bl.a Dito och Bokus. (Muito obrigado, Carl Torstensson, por um trabalho excelente!)



1:a maj i Newcastle?

1/5: Hatem Ben Arfa har en dröm ... men den krockar med Newcastle United: den kräver nämligen ambition. Och att tillåta sig - att våga - drömma.

 

Reportage om Wyoming, bok om USA.

18/3: Har just avslutat arbetet ett bokmanus om USA:s energipolitik, som planeras att ge ut på Telegram Bokförlag som sommarföljetong och höstkollektion. Ett smakprov på det arbetet är ett nyligen reportage om Wyomings kolrusch.

 

Arkipelagen recenserad i DN: "Dold diamant."

6/3: Läs recensionen. Eller på Telegram Bokförlags hemsida.


Podcast (1):

"Ramonas natt."

21/2: Podcast om hemlös kvinna och hennes katt i kolstad i amerikanska västern. "Ramonas Natt" är min debut på podcastscenen.

 

"Per-Oves sista resa": nu i bokform!

17/2: Nu finns mitt och Ivar Andersens grävjobb om frilansfilmaren Per-Ove Carlssons död i Papua Nya Guinea 1992 i bokform. Kan beställas här och här. Bland annat.

 

KAMPANJ PÅ

ADLIBRIS MONDO!

5/2: Köp mina e-singlar för 19 kr/st (t.o.m 27/2). Slå till! Läs här.


"VÄRLDEN

FÖRÄNDRAS ..."

30/1: Repliker ur ett samtal mellan tre manliga mäklare på ett kafé. En torsdag. Läs.

 

LÄS ETT UTDRAG UR

"ARKIPELAGEN."

27/1: Läs ett utdrag ur min senaste bok Arkipelagen, om Mahakamfloden, östra Borneo.

 

LITEN SIFFERRAPPORT

FRÅN LA PLATA.

7/1: 40 grader. 4 kilon yerba mate i packningen. 25 procent tros inflationen i Argentina ligga på. 30 procent i extra skatt måste argentinska medborgare betala för att ta båten till Uruguay - till den argentinska staten. Noll gram kött konsumerad.

 

KÖP ARKIPELAGEN

SIGNERAD - 150 kr.

4/12: Den som är nyfiken på att läsa välskriven sakprosa om Balis turistapartheid, svensk smuts på Borneo, HBTQ-aktivism i Jakarta och världens värsta jobb i Javas svavelgruvor bör passa på och fynda nu! 150 kronor + porto (och signerad för den som vill). Beställning sker bäst via mejl.

 

BOKGLÄDJE!

21/11: Fick hem första exet av Arkiepalgen en sen torsdagseftermiddag. Ser mycket snygg ut. Lätt i handen, ändå tät. Carl Torstensson, min förläggare på Telegram Bokförlag, har gjort ett fantastiskt jobb!

 


NY BOK! ARKIPELAGEN -

INDONESIEN STRÄCKER

PÅ SIG.

14/11: I tisdags (12/11) visade SVT Dox den makabra och ångestladdade dokumentären The Act Of Killing där personer från paramilitära organisationer som agerade bödlar under massmordet i Indonesien samman med Suhartos statskupp 1965 stolt visade hur de gick tillväga. På sociala medier var det många som bestört konstaterade att massmordet i Indonesien - ett av de värsta under 1900-talet och främst inriktat på fackligt aktiva, journalister, kastmotståndare på Bali och kommunister - är en vit fläck i historieböckerna. Och det är nog sant: i västvärlden är det få som känner till Suhartos brutala styre, än färre känner till vidden av Sveriges samarbete med Indonesien. Min nykläckta bok känns därför ganska läglig ... Finns både som e-bok och i häftad upplaga.

 

LÄS PÅ OM

AVREGLERINGEN AV

JÄRNVÄGEN,

SVENSSON!

13/11: Det kan inte komma som nån överraskning för nån, det här med urspårade tåg och förseningar och kaos inom svensk tågtrafik. Faktiskt inte. För gemene Svensson är det inte längre möjligt att bestört uttrycka sin förvåning. All fakta finns nämligen mitt framför era snokar, tillgängliga för den som vill veta mer - om hur allt började i form av avregleringar och utförsäljningar och ansvarslösa (för att inte säga huvudlösa) inställningar till vad järnväg ska vara: en marknadsprodukt eller en samhällstjänst, nåt som alla bör få ta del av. Här ett nummer av SEKO:s tidning Spårfel. Läs den, in the name of kollektivtrafik!

 

HYLLA DE DÖDA MED

E-BOK OM DÖDEN.

31/10: I dag hyllar vi de döda. De dödas dag. En ceremoni som kan ta sig i olika uttryck, men vars baktanke är tämligen sympatisk: en skänkt tanke, ett tänt ljus, en tår, ett minne, de döda tänder sina stjärnor på våra himlar, vi låter de veta att minnet inte har någon tidsuppfattning, inget bäst-före-datum. Att hylla döden är att hylla livet. Och tvärtom.

 

FIN RECENSION AV

"HAVETS ÄNGLAR".

25/10: "Vi lär känna de filippinska sjömännen och deras längtan till hem och familj, och den rumänske kaptenens nyktra och pragmatiska tänkande. Man överlever, inte mer. Det hela berättas på ett fint färgrikt språk, där poetiska formuleringar ibland tränger igenom som solstänk genom den blygrå Atlanthimlen. Jag tänker ibland på klassiska sjöförfattare som Ove Allansson, Josef Kjellgren eller Harry Martinson." Läs hela recensionen.

 

IN MEMORIAM:

ANNA POLITKOVSKAYA.

14/10: October 7 is the annual date of the death of the Russian writer and investigative journalist, Anna Politkovskaya. It was a miserable and shameful deed in 2006, which forever silenced a brave voice that is badly needed in today's Russia–and in the rest of the world, as well. Politkovskaya’s journalism not only highlighted delicate issues that post-Communist Russia wanted to remain hidden in the dark; first as an investigative reporter under the regime of President Boris Yeltsin, and then, especially, during his successor, Vladimir Putin. Read the essay.

 

EN VÅG AV BÖCKER.

2/10: Så är det äntligen klart. Tog längre tid än jag hade räknat med. Men så är det väl med det mesta. Nu är samtliga böcker - från den första, Amazonas (2008) till och med min kommande bok om Indonesien, Arkipelagen (släpps november 2013) - reviderade, omarbetade och uppdaterade inför Telegram Bokförlags unisona släpp om en månad. Alla åtta reportageböcker är försedda med bonusmaterial.

  Att äntra e-boksmarknaden är lite som att vandra längs vägar som till en början känns tämligen bekanta, men det är ändå något som ögat fäster sig vid; detaljer, gruskorn, en parkeringslucka som väl aldrig varit där förut? Något nytt, kanske blir det också bra i slutändan. Vad tror ni som läsare? Hur vill ni uppleva en e-bok?

  Mejla gärna tankar och synpunkter till info@klaslundstrom.com.

 

INTERVJU I RADIO,

FARGO, USA.

22/9: Här en länk till en intervju  radiostationen KFGO i Fargo, USA, gjorde med mig i juni tidigare i år. Få hade tydligen talat om gratis sjukvård och utbildning i amerikansk radio - i alla fall i Fargo - som en mänsklig rättighet. Kommer det snart vara lika ovanligt även i den svenska debatten?


 


REKLAM: TELEGRAM.

9/11: Läs mer.

 

    FRÅN BOLÍVAR

TILL MATLANDET.

5/9: I veckan släpptes fem av mina reportage som kallade "singlar", i e-boksform, av Telegram Bokförlag. Innehållet varierar, allt ifrån en självutlämnande resa genom Simón Bolívars Latinamerika till landsbygdsministern och Svenska jägareförbundets drömprojekt, Matlandet Sverige – via ett reportage om fotboll på liv och död, tre vykort från Lappland samt en granskning av den globala fraktindustrin, framburen av underbetalda östeuropéer och asiater, ensamma och utkastade på havets höga vågor. Läs mer om böckerna på din nätbokhandels hemsida, eller på e-boksidan.

 

ÄSCH ...

3/9: Dagsvers: En svartvit bild, tänker jag och är nära att göra stor sak av det hela. Äsch, ingen idé – hinner flugan som ockuperar ett revben inflika, sådär invärtes flugor ofta behagar göra, ofta när du minst anar det.

 

 

MISSA INTE KRISTIAN

KASPERSENS NYA

VIDEO: "GHOST".

30/8: Spenderade torsdag kväll i en lokal nära Mosebacke i sällskap av fina och inspirerande kamrater och åsåg premiären av tusenkonstnären och scenproffset Kristian Kaspersens nya video: Ghost. Det var en härlig dusch som sköljde mig tillbaka till barndomen och timmarna framför MTV, då bra musikvideor kunde trollbinda en. På senare år har alltför många videos riktat in sig på blottade kroppsdelar, övertatuerade och överskattade hip hopstjärnor och totalt underskattat sin publik, som jag är övertygad om längtar efter stimulerande och tankeväckande musikvideor. Som vet hur att berätta en historia. Tack, Kristian Kaspersen, för påminnelsen om att en sådan musikvärld ännu är möjlig!

 

VAR ÄR KRITIKEN MOT

INDONESIEN, REINFELDT?

28/8: Debattartikel i Dagens Arena. Våren 2013 besökte Indonesiens president Susilo Bambang Yudhoyono Sverige. Officiellt statsbesök, välbesökta presskonferenser, undertecknade samarbetsavtal med statsminister Fredrik Reinfeldt – avtalen gällde företrädesvis miljö och stadsplanering, fick vi veta. Inte människorättsbrott och ockupation. Varför?

Läs debattartikeln här.

 


BOLÍVARS AMERIKA:

REPORTAGESINGEL.

27/8: Min debut på e-boksmarknaden sker i form av ett litterärt reportage: Bolívars Amerika (Telegram Bokförlag). Reportaget som tar läsaren med från Simón Bolívars sista arbetsrum, via nobelpristagaren Gabriel García Márquez romaner, igenom två sekels inbördeskrig, militärjuntor, korruption och utbredd misär fram till dagens backpackers och den form av nykolonialism som har växt fram. En resa som höll på att sluta i kallblodigt mord.

 

TELEGRAM ...

5/8: Så har höstens viktigaste uppgift inletts: att gå igenom, stryka, skriva nytt, plugga på lite mer, allt för att mina åtta reportageböcker ska bli så bra som möjligt i e-boksform. I dag, en måndag också av alla dagar, lade Telegram upp lite författarinfo på sin hemsida, så nu är det bara att leverera. Som jag skrev i en konversation på Kvitter tidigare i dag så kommer böckerna att finnas tillgängliga nån gång under hösten - senast i november, tidigast i september.

 

SVERIGES GRUVDRIFT

UNDER LUPP.

29/7: Med tanke på de modiga aktivisternas motstånd mot provbrytning i Kallack, fem mil väster om Jokkmokk, har svensk press börjat lyfta frågan om svensk gruvdrift, dess kortsiktighet kontra dess långsiktiga följder. Min bok Svarta ankungen är kanske bra läsning för den som vill veta mer om Lapplands guldfeber och svensk gruvindustri generellt. "Lapplands guldfeber" (publicerad sommaren 2012) rekommenderas också.

 

EFTER USA . . . 

25/7: Tillbaka i Stockholm efter sju veckors kringflackande på andra sidan Atlanten, främst i norra USA. Här samlas alla artiklar jag författade på fot: Route USA.

 

JUST NU: USA

10/6: Till och börja med, ursäktar hövligt att hemsidan på sina håll ser både fyrkantig och berusad ut - det kommer åtgärdas närhelst det är möjligt. Tills dess: följ med till USA:s bakvatten (även om allt tar sin början i Brooklyn...)

 


 

HÖSTEN 2013

STAVAS E-BOK.

4/6: I dag träffade jag och hyperintressanta Telegram Studios ett avtal om att till hösten ge ut samtliga mina böcker i reviderade & tillputsade e-böcker.

Mer info om det är att vänta under sensommaren.

 

INFERNO.

23/5: Nyheterna står på. Integrationsministern befinner sig på tryggt avstånd från stadens ytterkanter där bilar brinner i avgrunden mellan fattiga och rika. Glider in på en nätbokhandel, ser att den senaste sålda boken är Dantes Inferno.

 

  SPÅRFEL: TRE ARTIKLAR

  OM SVENSK

  JÄRNVÄGSPOLITIK.

18/4: Bidrar med tre artiklar i SEKO:s senaste tidningsbilaga Spårfel. Texterna lyfter teman om svensk järnvägs framtid, går det att utförsälja mer och strunta i att investera i järnvägen — såsom nu sker under den borgerliga alliansens vidöppna ögon? Även intervju med banarbetare som riskerar uppsägning, SEKO:s ordförande Janne Rudén, Anders Ygeman (s) och de anställda som beskriver märkliga yrkesskador utmed Roslagsbanan. Missa heller inte en av årets viktigaste artiklar: om Sara, den som skadades allvarligt i olyckan längs Tvärbanan — men av sin arbetsgivare offentligt anklagades för att ha "stulit tåget".

 

 

  DÖDEN — EN BOOKLEG

  OM EN ODÖDLIG INDUSTRI.

15/4: Jag ägnade några veckor åt att i personlig reportageform närma mig döden som industri, som affärsidé och en marknadsprodukt, vilken som helst. Det är tema jag, liksom många andra, har personlig erfarenhet av, men jag skriver inte därför, utan främst i egenskap av betraktare och besökare i kistfabriker, hos begravningsaktörer och i likbilar, och hos gemene individer vars personliga möten med dessa marknadsidkare blivit till minnen som levt kvar medan anhöriga inte gjort det. Döden är en bookleg, alltså ett slags e-bok som finns att ladda ned gratis från Rongo Förlag. (Och snart nog även på den här sidan.)

 

  MARGARET.

8/4: Margaret Thatcher är död. Men de ärr som hennes nyliberala politik lämnade efter sig — i såväl Nordirland som brittiska kolgruvor, i svikna chilenares hjärtan och bland Eldslandets krigsveteraner — lär leva vidare för evigt. Läs min dagsvers om Margaret.

 

  "PORTUGALS VINTER"

  BESTÄLL NU!

3/4: I dag begav jag mig till "posten" och hämtade ut en tre kilo tung lätthanterlig kartong. I den hade en första våg av min nya bok Portugals vinter äntligen vilat ut efter färden från tryckeriet och förlagskontoret i centrala Malmö. Boken är en fin pocketutgåva med flikar och aktuellt innehåll. Från den här sidan kan den intresserade beställa boken för 49 kr (plus ev. frakt), eller kombinera med ett bokpaket, där fyra av mina böcker kan förvärvas för 100 kr. Läs mer om boken och bokpaketet!

 

  "PORTUGALS VINTER"

  HAR KOMMIT FRÅN TRYCK!

28/3: Jag mottog under den soliga torsdagsförmiddagen ett samtal från min förläggare, Per-Erik Persson. Med glädjande besked: Portugals vinter hade anlänt från tryck! Snart kommer bokpaketen att börja skickas ut till alla som beställt, så snart bokpallen anlänt från Malmö. Läs mer om min nya bok här, med ett intressant tema: Portugals tusentals emigranter, som i finanskrisens spår lämnar hemlandet bakom sig för en ny tillvaro. Destinationerna är iögonfallande: ex-kolonierna Angola, Moçambique, Brasilien, till och med det fjärran Östtimor. Kvar i Portugal, på Azorerna, i Lissabon, utmed atlantkusten, har finanskrisen ifrågasatt en stolt nations självbild. Tills boken är er tillhanda, läs min ledare på samma tema.

 

  VI SKA ALLA

  ÅT SAMMA HÅLL.

25/3: Vi kan kalla henne Anna. En kvinna i trettioårsåldern utan tak över huvudet. Jag har flera gånger stött på henne som hastigast i tunnelbanevagnens rusande rörelser. Rösten är lågmäld, en ärrad kaffemugg i papp vilar i handflatan. Nu när kölden tagit ett nytt och förmodligen sista strypgrepp om Stockholm i mitten av mars är hennes händer svullna och blåfärgade efter nätter spenderade under bar himmel. Läs hela krönikan som gick i helgens Södra Sidan.

 


 

  >>PER-OVE SISTA RESA<<

  — MÅNGA RESOR I ETT.

23/3: Under fredagen damp Filter #31 ner i brevinkastet. På sida 50 inleds reportaget "Per-Oves sista resa", på den här sidan bör du leta dig till sidan med samma namn. Hunden Lisa sprang och doppade nosen i brevskörden, insåg att det inte var något av märkbart intresse, en räkning där, en National Geographic där — att husses utdragna gräv kring den gotländske dokumentärfilmaren Per-Ove Carlssons märkliga död 1992 äntligen publicerats är väl inget att vifta på svansen åt? Och det fastän arbetet med reportaget krävt ett och ett halvt års arbete, mer eller mindre heltid, och att tid lyfts bort från lek och skoj till allvar och gräv? Hunden Lisa hoppar upp på soffan igen, borrar ner sig i hörnet på filten som lagts ut för just henne. Kanske hennes sätt att göra bokslut. Men starkare än något annat sveper en sorg över mig: Per-Oves öde har förföljt mig under flera år nu, och min rädsla har alltid varit hans syn på vårt slutresultat. Som frilansjournalister har vi starkt känt för Per-Ove och hans öde och ovissheten hans anhöriga svävat i, i över två decennier. I Kiunga, där han dog, kände jag hans närvaro väldigt starkt — särskilt den sista natten innan vi skulle flyga tillbaka till Port Moresby eftermiddagen därpå. Per-Ove lämnade aldrig Kiunga, och de texter som under de tjugo år som gått sedan dess skrivits om hans död har alltid tyckts lämna honom kvar där, bortglömd och förringad. Det har varit vår kanske starkaste drivkraft: att ta Per-Ove därifrån, och hem till gotländska Toftas kust.

 

  PAPUA #4.

21/3: För drygt ett år sedan inledde jag min granskning av den gotländske dokumentärfilmaren Per-Ove Carlssons tragiska död i Papua Nya Guineas djungel 1992. Han hade rest dit två månader tidigare för att som första svenske journalist nånsin bevaka konflikten i Västpapua, som Indonesien ockuperat sedan 1960-talet. Men nåt gick väldigt fel och Per-Ove påträffades död den 29 april. Utredare i PNG och Sverige kom snabbt fram till självmord. Han var just till att avsluta sin drömresa, han hade samlat material till en dokumentär, målet med resan var uppnådd — ett märkligt läge att ända sitt liv på, inte sant? Det tyckte jag och Ivar Andersen också. Och nu publicerar vi äntligen vårt grävjobb i Magasinet Filter (#31) som når butik i dagarna. Håll utkik efter mycket mer info om Per-Ove Carlsson och vårt reportage som läggs upp här inom kort.

  Till minne av Per-Ove Carlsson.

 

  HUGO CHÁVEZ & VENEZUELAS

  OLJESOCIALISM.

6/3: Hugo Chávez är död. Cancern kräver många offer och Venezuelas president blev en av dessa, efter en lång tids sjukdom. Hans många anhängare sörjer, känner rädsla över den bolivarianska revolutionens framtid. Jag skrev i min bok Den här platsen faller samman om förutsättningarna inför ett Venzuelas "efter Chávez". På plats i Venezuela var det tydligt att många som stödde Chávez-administrationens politik hade svårt att utröna en efterträdare, någon som kunde plocka upp presidentens mantel. Nu har den stunden kommit, vice-president Maduro har efterträtt Chávez fram till nyval äger rum i april. Kommer Chávez projekt att falla med honom, kommer oppositionen, ivrigt påhejade av bl.a SILC, Bildt och Malm, att segla in i maktens korridorer, eller har majoriteten av Venezuelas befolkning — varav många lever i fattigdom — att föredra det bolivarianska projektet? Klart är att det senare har väckt mer hopp om jämlikhet och ekonomisk demokrati än decennier av nyliberalism och väststödda regimer förmådde eller behagade göra.

  [Läs även min essä Maktens män, om Chávez, Fidel Castro och biografierna som skrivits om dem.]

 

  PAPUA #3.

4/3: Västpapuas unga väljer en ny väg för att nå självständighet från Indonesien. Den väpnade kampen — en "Davids kamp mot Goliat" som James Cameron inspirerades av under skrivandet av Avatar — leder ingenstans, menar andra generationens västpapuaner uppvuxna i exil. Det Västpapua älskar de lika högt som sina ledare. Men det förblir än så länge ett förlovat land de endast känner via sånger, sagor, historier och folklore. Läs mitt och Ivar Andersens reportage. Mer är att vänta på reportagefronten om Västpapua. Så håll ut! Och håll till godo.

 

  BOKPAKET: 4 BÖCKER

  FÖR 100 KR.

3/3: Mina böcker Badlands, Krokodilernas land, Aotearoa och min kommande bok Portugals vinter går nu att köpa direkt från mig för 100 kronor i ett förnämligt litet bokpaket. För beställningar per post tillkommer 40 kronor för porto, bosatta i Stockholm kan stämma träff och få bokklasen direkt i hand. Mer bokrea anno 2013 kan det knappast bli — och mer litterärt reportage för slantarna hittar du troligen inte nån annanstans. Mer info här.

 

  BOKINFO:

  "PORTUGALS VINTER".

2/3: Äntligen kan jag meddela att min bok om Portugals vedermödor i finanskrisens spår påbörjat sin resa till tryckeriet. Förväntat släpp blir i april. Det är tredje gången jag samarbetar med Notis förlag och förläggaren Per-Erik Persson, ett samarbete som kommit att utveckla mitt författarskap. Portugals vinter är ett litterärt reportage i bokform om ett stolt land och ett stolt folk vars identitet och kultur kommit att ifrågasättas och utmanas i finanskrisens spår. Läs mer om boken och förhandsboka ett ex — självfallet till överkomligt pris.

 

  PAPUA #2.

28/2: Äntligen börjar jag och reporterkollegan Ivar Andersen skörda frukten av arbetet i Papua Nya Guinea. I veckans Arbetaren kör vi ett reportage om tillvaron för papuaner och västpapuanska flyktingar i byn Dome, där tillvaron eggats av sociala spänningar och förgiftade floder. Reportaget läses bäst här, men jag vill ändå puffa för att mycket ännu återstår att berätta från Papua. Mars kommer bli en spännande månad journalistiskt. Så håll ut!

 

  "BADLANDS" PÅ BOKREAN.

23/2: Min reportagebok Badlands från 2011 ingår i årets bokrea. På Adlibris går den att köpa för endast 25 kronor. Slå till!

 

  MATLANDET: VERKLIGEN

  NÅGOT ATT HURRA ÖVER?

22/2: Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har tillsatt en utredning som, föga förvånande, pekar på Sverige ‒ Matlandet som en succé, en framgångssaga, nåt att bygga vidare på. Det hade nog inte spelat så stor roll hur siffrorna hade tett sig, den kritik som framförts om Matlandets demokratiska underskott, köttlobbyns fingrar i syltburken och märkliga prioriteringar är inte ministern särskilt intresserad av. Matlandet är skolexemplet på politisk toppstyrning när den är som farligast: hur resultatet ska presenteras är redan bestämt på förhand, troligen skrevs rapporten innan projektet ens hade invigits 2010. Läs min artikelserie om Matlandet.

 

  DEN GLÖMDA BYN.

11/2: Mitt under brinnande världskrig nådde en säregen och poetisk dokumentärfilm de nordamerikanska biosalongerna: The Forgotten Village. En tidlös dokumentär av Herbert Kline och Alexander Hammid baserad på John Steinbecks bok med samma namn. The Forgotten Village handlar om livet på den mexikanska landsbygden, i en av tusentals glömda byar i Mexiko, ja, Latinamerika ―

överallt i tredje världen. "Majs är liv." Det är dokumentärens röda tråd. Där majs finns, finns liv. Där majs ännu inte finns, finns inget liv. Så var förutsättningarna i det Mexiko John Steinbeck beskrev i flera reportage och filmmanus (däribland Viva Zapata! om Emiliano Zapatas viktiga insatser för den mexikanska revolutionen 1910-20). Läs texten.

 

  FITTJA PARADISO 2.0.

10/2: Varför vräks en familj? Räkningar har lagts på hög, de kan inte betala sina hyror. Kanske har någon av hushållsförsörjarna (ibland bara en person) mist sin anställning. När ett barn förlorar sitt hem, sin bas, blir det då inte fattigare, socialt och ekonomiskt? Vad är inte det, om inte ett barns instängdhet i fattigdom. Journalisten Janne Josefsson har många gånger gjort sig själv till talesperson för det svenska klassamhället. Men när han i slutet av 2012 axlade ansvaret att beskriva och negligera bilden av barnfattigdom i Sverige gick något fel. Väldigt fel. Krönika i Södra sidan.

 

  PORTUALS VINTER.

20/1: Lagom till att snön börjar smälta, i mars, hoppas jag på att ge ut "Portugals vinter". Det kommer att landa i en bok om en av finanskrisens kanske minst kända offer: Portugal. Läsaren tas med till Azorerna, Lissabon, kustremsans glömda byar och även en avstickare till Katalonien. Boken har som syfte att visa på den brutala cirkel som slutit sig kring södra EU:s medborgare: en verklighet där hungern är så påträngande att soptunnor inte längre är en plats att blott passera, den kan även rädda ditt liv. För mer info, följ twitter och Notis.

 

  ANNIE LÖÖF & BONDEN

  SOM SÖKER FRUAR.

11/1: "Nu får ni ge er", sade Annie Lööf till Ekots reporter gällande synen på månggifte när denne citerade partiledaren ur ett dokument från tiden i ungdomsförbundet. "Det där tyckte jag för många år sedan", replikerade Lööf efter att ha påstått att hon aldrig till fullo stått bakom något förslag om månggifte. Frågan i sig hör inte hit, det kunde vara vilken som helst, det intressanta är Annie Lööfs syn på sig själv som partiledare och att saker från förr, från "tiden i ungdomsförbundet", inte bör rotas i — än mindre tas på allvar. Så hennes uttalanden om slopande av CSN, public service, medlemskap i Nato, att bryta det statliga monopolet på alkoholförsäljning och att skrota LAS (Lagen om anställningsskydd) är inte av intresse när hon blivit partiledare? Läs krönikan här.

 

  PAPUA #1.

7/1: Den som (till viss del med rätta) undrar vad jag hade för mig i Papua Nya Guinea sista månaden under 2012 kan läsa det här färska reportaget (för Jakarta Post) om västpapuanska flyktingars situation nära gränsen till det ockuperade Västpapua. Reportaget är skrivet tillsammans med Ivar Andersen, en av landets skarpaste journalisthuvuden, och tillsammans kommer vi att bjuda på mer — mycket mer — från Papua under våren 2013. Tills dess, trevlig läsning.

 

  GOD JUL: HÄLSNINGSFRAS

  ELLER ROP PÅ HJÄLP?

23/12: Julen är uppoffringarnas tid. I det nya klassamhället återvänder många barn från jullovet och tvingas ljuga inför lärare och skolkamrater om hur julen firats, om vilka julklappar de fått. På BRIS vet man hur saker och ting verkligen förhåller sig. För några år sedan hörde jag mig för om barnens generella välmående under julen. Beskedet var som en sten i hjärtat: "Jullovet är den värsta tiden för många barn." Läs krönikan här.

 

  BARA BANKOMATERNA

  BLÄNKER.

18/12: Vart går man de dagar då allt är stängt? Som om världen övergivit sitt hela existenskoncept — varuhusen, butikerna, konsumtionstemplen — och lämnat den moderna mänskligheten åt sig själv. Vet de vad de ska göra? Hur man beter sig, när det inte finns nåt annat att kasta sig in i, förlora sig i. Frågor återvänder alltid med stillhet och tystnad. Är det därför verklighetsflykterna under julhelgen ofta görs i form av barnmisshandel, redlösa fyllor och bekräftelseyttringar i form av gåvor? Läs julmeditationen här.

 

  BÖRJA I MIDDLE EARTH,

  FORTSÄTT I AOTEAROA.

14/12: Att se Peter Jacksons filmatisering av "Lord of the Rings" på storduk på Nya Zeeland tilltalade inte enkom min nördiga fascination för sagan i sig, det bidrog även (vill jag minnas) till en djupare upplevelse av filmatiseringen. Att senare resa i en gammal och bensintörstig Ford Falcon och med ögat söka efter dalar, fjordar, bergstoppar och samhällen som agerat värdar för filmteamet förlängde denna speciella, namnlösa känsla. Den låg i luften. Hela Nya Zeeland levde med Peter Jackson och "Lord of the Rings" i många år, många ansåg att det var värt det, andra fick snabbt nog, men klart är att filmtrilogin har lyst upp önationen på andra sidan jordklotet på kartan på ett sätt som varken radikal miljöpolitik, omtalade skolsystem och mytomspunna maorikulturer mäktat med. Läs hela texten här.

 

  FÖRBIFART STOCKHOLM

  & URBANA ANSIKTSLYFT.

12/12: Problem byggs gärna bort, vägar symboliserar välstånd och framtidstro medan samhället i fråga kantas av arbetslöshet och social nedgång. I Europa har dessa "lösningar" blivit attraktiva efter att ha åsett de egna bostads- och byggmarknaderna slås i spillror av finanskriser, lånebubblor och effektiv lönedumpning. Runtom i världen försöker miljonstäder bygga bort problem genom att fördriva invånare som rest bostadskvarter i nedgångna stadsutkanter. Som följd är miljontals urbana nomader på jakt efter en boplats. Läs texten här.

 

  EFTER EN REPORTAGERESA.

11/12: En skillnad på över fyrtio grader. Det slog mig efter första andetaget i stockholmssnön. Hettan i hjärtat av Papua Nya Guinea var av en art jag aldrig upplevt förut. Gränsregionen mellan Västpapua och PNG, som var målet och spelplats för reportageresan, ligger belägen i en sänka, omringad av berg och djungel. Följden blir en plats befriad från vind och bris, allt kryddat av förorenade floder, gruvruscher och västpapuanska flyktingar som inte längre orkar vänta på att de mänskliga rättigheterna ska hinna ifatt även dem. Reportage på olika fronter, på olika teman, är att vänta inom kort och inom de närmsta månaderna.

 

  ÖSTERSJÖNS GLÖMSKA.

5/11: Hösten 1994. Minnen tränger sig på lika oväntat som förkylningen några dagar tidigare. 1990-talet: en lång utdragen natt. Början av en märklig tid: populismen och rasismen började göra gemensam sak i riksdagen i Ny Demokratis galoscher, Carl Bildts regering visade sig inkompetent under 90-talskrisen och förorten brännmärkas på allvar som gudarnas förgätna plats. Läs meditationen här.

 

  SÅ HAR VÄRLDEN

  GJORTS VIT.

29/10: Vad kom först, Tintin i Kongo eller snön? Några bararbetare sjunger julsånger med sarkastiska stämmor, förlänger den kollektiva känslan av isolering. Så har världen gjorts vit. Vad kom först, opinionssiffrorna som smeker nyfascistiska partier på ryggen, eller vad det folkföraktet från medieeliten när de bestämde sig för hur du får och inte får delta i det så kallade offentliga samtalet? Läs den utdragna tanken här.

 

 

  FÖREDRAG OM HONDURAS

  TEMA: NYLIBERALISM.

22/10: Måndagen den 29 oktober kommer jag att föreläsa om Honduras på Café Världen, i TCO:s lokaler på Östermalm, i Stockholm. Tema för kvällen är nyliberalismens återkomst i Latinamerika i allmänhet och Honduras i synnerhet. Tidpunkt för föreläsningen är 18.00 och adress är Grev Turegatan 33, t-bana Östermalmstorg. Läs mer om vad jag skrivit om Honduras i boken Badlands.

 

  DEBUT SOM KRÖNIKÖR

  FÖR SÖDRA SIDAN!

13/10: Det känns hedrande att debutera som krönikör för Södra Sidan, en lokaltidning med fokus på söder om söder, det vill mena de söderförorter belägna bortom tullgränserna, ofta klichébeskrivna i etermedia: Skärholmen, Bredäng, Sätra, Vårberg, Vårby, Fittja. Min första krönika försöker visa på att södra Lapplands inland och miljonprogram i södra Stockholm ser relativt lika ut: politiskt, ekonomiskt och, framförallt, socialt. Läs krönikan här.

 

  FÖREDRAG OM ÖSTTIMOR.

5/10: Är inbjuden att föreläsa om Östtimor på Lärarförbundets internationella kommittés årsmöte i Södertälje fredagen 5/10 17.00. Teman kommer bl.a att vara valåret 2012, korruption, FN, krisen 2006-2008 och framtidsutsikterna. Min bok Krokodilernas land ligger till grund för föredraget. Läs föredraget i omskriven form här.

 

  NYTTIGA IDIOTER.

31/9: Alliansregeringen har helt avväpnat den granskande journalistiken. Den sittande politiska makten kastar sitt metspö i den mediala insjön. Mediastimmet nappar – även om tuggmotståndet blott är små bitar av en större helhet, långt ifrån den fullständiga berättelsen om hur en regering helt avväpnat den granskande journalistiken. Läs debatten här.

 

  VÄSTPAPUAS AVATAR.

27/9: Det är mycket vi inte vet om Västpapua (ockuperat av Indonesien sedan 1960-talet): 1) att svenska AP-fonden profiterar på MR-brott, 2) att den vackra storfilmen Avatar är inspirerad av läget där. Denna essä utgjorde grunden för en föreläsning jag höll om Freeportgruvan i Östersund tidigare i år. Läs essän här.

 

  DET HANDLAR OM

  NÅGOT ANNAT.

25/9: "Du igen..?" "Ja..." "Jag såg dig här förut. Varför kommer du hit igen?" "För att sitta ner en stund." "Ska du läsa?" "Va, nej... Jag har musik." "Men den här platsen är till för läsning. På ett bibliotek läser man." Scen från ett bibliotek på Östermalm. Läs betraktelsen här.

 

  SKOGENS PRIS.

20/9: Ett reportage om svensk skogs- och timmerindustri. Resultatet efter en reportageresa till Storuman, Sorsele och Ammarnäs och möten med Skogsstyrelsen, samebyar och miljöaktivister. En stark minnesbild, som ibland tränger sig på (och ofta när jag färdas med kollektivtrafiken), förevigades längs med väg 35: ett färskt kalhygge. Doften av fällda träd. Av liv. Även död. Jag tänkte: det är som att stå i ett slakthus. Den känslan strömmar även genom reportaget som går att läsa här.

 

  TORSDAGEN DEN

  TRETTONDE.

16/9: Ansvaret skribenten har för sin text råder det sällan något tvivel om — däremot vem som kan tänkas beröras när en frilansare råkar illa ut (så som skedde längs med Afrikas horn). Det ansvaret har många teorier beroende på vem du frågar, men allmänhetens åsikter om frilans-journalistens utsatthet och villkor har i kommentarernas fält, insändare och under resor i kollektivtrafiken snappats upp: "Jag håller med Bildt, bara att skylla sig själv om du är så jävla dum och reser till en sån plats." Läs texten här.

 

  INTERVIEWED IN

  LITERARY TRAVELER.

12/9: After reading Man’s Last Chance: Impressions of Central America we couldn’t wait to catch up with the author, journalist Klas Lundstrom, and get his thoughts on Theroux, traveling to Central America, and the best ways to experience the Mosquito Coast. Sit back, relax and enjoy, as we take a look Behind the Article.

 

  HEMSIDA 2.0.

11/9: Den här sidan håller, vilket somliga kanske redan noterat, som bäst på att uppdateras, snyggas till och justeras. Merparten av redan publicerade reportage, essäer och debattexter håller som bäst på att arkiveras, och färskt material läggs naturligtvis upp, t.ex debattexter här intill. Trevlig läsning!

 

  ÄRRENS EROSION:

  3 x NICARAGUA.

8/9: Tre reportage från Nicaragua: från ekologisk landsbygd, revolutionen som flyttat in på museer, intellektuella röster som reder ut vem som är sandinist och vilka som sålt sig. Läs reportageserien här.

 

  "AOTEAROA" TILL TRYCK.

31/8: Min kommande bok, en reseskildring om Nya Zeeland, har rest till tryck inför förväntad release i mitten av september. Omslaget står formgivaren Stefan Uddholm för och utgivare är min nystartade boketikett Rongo förlag.

 

  SYD OM SYD:

  SEGREGERAT STOCKHOLM.

14/8: Den utbredande segregationen i Stockholm tillåts passera närmast obemärkt förbi i svensk press. Den är systematisk och resultatet av en regionalpolitik som bygger på klasskillnader. Läs

text här.

 

 

  FORTSATT GRANSKNING AV

  LAPPLANDS GULDRUSCH.

15/7: Senaste reportaget från Lapplands guldfeber från Sorsele kommun; "döende" kommun sittande på guldskatter. Reportaget kan läsas här.

 

 

  EUROPA BLÖDER.

13/8: Sommarens reportageresor har företagits i Portugal: på fastlandet och i hjärtat av Atlanten, i det autonoma Azorerna. EMU-krisen slår hårt mot Portugal, konservativa vindar blåser in över landet som undrar om den forne diktatorn Salazars ande har återuppstått i händerna på dagens politiska elit. Läs såväl ledarartiklar som reportage därifrån.

 

 

  2 x IRLAND.

13/7: Översättaren Erik Andersson gjorde klok sak av att föra loggbok över det till synes oändliga arbetet med att leverera en nyöversättning av James Joyces moderna klassiker Ulysses, för första gången utgiven 1922 när författaren befann sig i Paris, i vad som liknades med en självvald exil. Essän finnes här.

 



 

 Den här platsen faller samman

 UR:s En bok, en författare (sänt 17 nov 2010)



   De svikna skeptikerna

Veckan före EU-valet är det pride-festival på Gran Canaria. Regnbågsflaggor, tusentals besökare, turistsektorn drar en lättnadens suck. Men här är problemen många och EU-valet har mötts av skepsis och förakt. Troligen för att många av finanskrisens offer står att finna här i EU:s sydligaste skärgård.


Exodus från Portugal

Om Medelhavet är ”dödens hav” för lycksökare och migrantarbetare från den afrikanska kontinenten kan Atlanten numera kallas brohuvud för södra Europas arbetslösa och deras jakt efter en ny tillvaro. Det handlar om upprepad imperialism, men i omvänd ordning. Rekordmånga portugiser emigrerar till forna portugisiska kolonier som numera hyllas för sina ekonomiska uppsving.


Crazy Horses ättlingar sätter ner foten

Reportage från USA:s fattigaste hörn. Det är svårt att förknippa Wounded Knee, en naturskön plats i reserevatet Pine Ridge i South Dakota, med annat än två blodiga årtal – 1890 och 1973. 1890 dödades 300 civila oglala-lakotaindianer av amerikansk militär. Och under 1973 pågick en väpnad ockupation i två månader som kostade två medlemmar av den militanta rörelsen American Indian Movement, AIM, livet. I dag är Wounded Knee viloplats för offren för båda händelserna.


"Döden:

Ett reportage"

Världen har utvecklats och döden med den. Förr dog vi i hemmen men under 1900-talet institutionaliserades döden i och med sjukvårdens framfart och begravnings-entreprenörernas födelse. Resultatet är i dag en miljardindustri få har någon insyn i. En marknad som visar sig känslig för nytänkande och andra färger än grått. Reportaget är en hyllning till döden. Och livet. (Släpps på De dödas dag. A.k.a. Halloween.)


Framtiden i

det förflutna

I Montana finns 20 000 övergivna gruvor. Det lilla samhället Butte vilar på en tickande miljöbomb. Höga gifthalter, rester från gruvdrift, har uppmätts i färskvattnet. För att undvika att mer läcker ut samlar man upp gifterna i Berkeley Pit, USA:s största ansamling med förgiftat vatten.


Bolívars Amerika

Simón Bolívar har aldrig utgjort någon större del av mitt liv. Det är i litterär form eller i egenskap av latinamerikaintresserad som Bolívar har korsat min väg (fastän det egentligen är jag som korsat hans). Bolívar har ständigt funnits närvarande i bakgrunden, som inspiratör till folkliga resningar och politiska projekt jag skrivit om och som intresserar mig. När detta skrivs, i augusti 2013, har världens äldsta gerillarörelse – colombianska Farc – återupptagit fredssamtalen med centralregeringen. Dagordningens främsta punkt är en modest jordreform, något som varit gerillans målsättning sedan Farc bildades som en bonderörelse. Samtalen äger rum i Havanna, på Kuba – vars revolution 1959 inte bara var inspirerad av kubanska frihetshjältar som José Martí, utan i allra högsta grad även av Simón Bolívar.


Reggaefestival i Babylon

Det känns aningen märkligt att reggaefestivaler numera är så integrerade och ”naturliga bitar” av konsumtionssamhället. Reggaens kapitalstarka dragning är känd sedan innan, det visste vi redan, men det fanns ändå tidigare ett slags förnekelse, ett ”fuck you ..." I Furuvik kanske en annan tid har börjat ticka, där alla är öppnare än någonsin med att reggae bara är en handelsvara, vilken som helst. Som en reggaefestival i Babylon.


Muterad kärnkraft

John Steinbeck skrev 1960 om hur människan inte kan fortsätta att leva på ändliga resurser, "kemiska avfall i floderna, metallrester överallt, kärnkraftrester begravda djupt nere i jorden eller försvunna till havs. När en indianby blev alltför djupt begraven i sin egen smuts flyttade invånarna vidare. Men vi har ingen plats vi kan flytta till." Det är väldigt sant. Fråga invånarna i Harrisburg...

 

Bebisar, oväder

& Cosmo Kramer

VYKORT FRÅN NY YORK: "Det är stängt." Det kan man lugnt säga. Men ändå mer än vad någon av de kvardröjande gästerna förstått. Ny Yorks hälsodepartement kom förbi den välbesökta dinern på Broadway i höjd med 101 St. och stängde igen den inom loppet av några minuter.


Tunt regn över Azorerna

Vad hade hänt om Azorerna hade följt samma väg som Portugals afrikanska kolonier på 1970-talet? USA hade troligen suttit på ytterligare en stabil bro till EU medan Portugal hade gått miste om synnerligen välkomna inkomster från öarnas turism, mejeriprodukter och rikligt fiske. Hade Azorernas fiskevatten i längden blivit en potentiell zon för geopolitiska konflikter? Inget tycks längre kunna uteslutas. Den europeiska identiteten, frågar sig många, hur ser en sådan ut? EU:s närvaro uttrycker sig svävande men tydligast vid olika byggplatser: den blågula loggan förkunnar att EU-medel finansierar det och det projektet.


Per-Oves sista resa

Klas Lundström och Ivar Andersens grävande reportage om dokumentärfilmaren och frilansjournalisten Per-Ove Carlssons liv, död & fall. Publicerades i tidskriften Filter (#31). En berättelse om ett 21 år gammalt olöst dödsfall. Och om hur det är att som frilansare kasta sig ut i världen utan en redaktion i ryggen, om storpolitiskt rävspel, svenska vapen & ond bråd död. Missa inte!


Mittfältets martyrer



Kvällen den 4 mars 1918 led första världskriget mot sitt definitiva slut. Samma kväll, i Uruguays huvudstad Montevideo, äntrar mittfältaren Abdon Porte fotbollsstadion Gran Parque Central med ett brev i ena handen och en revolver i den andra. Stadion är hemmaplan för Nacional, en av Uruguays största fotbollsklubbar, och Abdon Portes sista anhalt i livet.


Från Newcastle med drömmar av kol

Newcastle-upon-Tyne, länge kolstaden världen glömde, andas numera ungdomlighet i en äldre människas kropp. Ålderdom med barnets sinne, ja, kanske till och med den naives. "Det här är Europas största feststad", menar receptionisten på det för helgen alltid fullsmockade vandrarhemmet. Men tvingas till synes lite besviket tillägga: "Efter Ibiza." Det är en på många sätt iögonfallande liknelse; ett frostskadat Ibiza.


Västpapua

Västpapua benämns ofta som världens mest bortglömda konflikt. Här kommer första halvåret 2013 dediceras åt Västpapua på olika sätt: genom krönikor, essäer och grävande journalistik om flyktingsituationen längs gränsen till Papua Nya Guinea ― och ett olöst mysterium. De flesta texterna har producerats tillsammans med Ivar Andersen, journalist och författare.

  

Portugals vinter

BOK  AKTUELL BOK OM FINANSKRISEN

 

Portugals vinter följer i finanskrisens sociala, politiska och historiska fotspår: till skoputsarens och soppkökens Lissabon, det isolerade Azorerna och migrantarbetarnas atlantkust. Det är en bok för alla som inte bara försöker förstå vad en finanskris gör med människor, det är också ett ödmjukt porträtt av ett land som ännu tycks bundet kring sin komplexa nutidshistoria. 

 

Litterära gåtor,

fiktionens verkligheter

ESSÄ I sin fysiska form påminner Träsket oss om ett hörn av litteraturen som genom åren - och framför allt i den engelskspråkiga - varit en naturlig del, ja, ett välkommet inslag. Dimmiga och berusande vandringar mellan olika världar, såväl verkliga som uppdiktade, historiska som förträngda, verk där saker och ting inte måste uppträda som de förväntas göra. Jag som läsare måste emellanåt stanna upp mellan bokstävernas svalkande lugn och fråga mig: "Är detta sant, eller är det fiktionen som talar, men om det sant, hur kan Petri veta allt detta?"


Djungelns slaktare

Till Kanal 5: "Tycker ni att det är klädsamt och etiskt försvarbart att visa några svenska barn (förlåt, ungdomar) hugga halsen av ett djur samtidigt som de skriker nervöst och skräckslaget? Att ni uppmuntrar till ett sådant beteende genom er programidé är illa nog, än värre att ni visar det i ert program. Men värst är att ni klippt in scenen av avrättningen av ett oskyldigt djur som en cliffhanger i en trailer som ses av de som inte vill ta del av programmet, till och med barn och känsliga tittare tvingades ta del av scenen."


En havssköldpaddas död

  REFLEKTION Vad säger det om oss?

Hunger kan ha tvingat sköldpaddan att desperat försöka äta av plasten och kvävts till döds. Inget annat ätbart fanns tillhands: orkanen hade krävt vegetationen på allt liv. Kring den döda väldiga kroppen sluts ett kretslopp, om än ett märkligt sådant.


Kubas vägval

ESSÄ Reformer, rökridåer, demokratisering

"Vad har förändrats här, menar du?" frågade en man mig under mitt senaste besök. Situationen är inte antingen svart eller vit, som många vill tro, samtidigt börjar alltfler kubaner återvända från exiltillvaron i USA för att ta del av möjligheterna till egen affärsverksamhet.

 

Information Instead

of Arrows

ENGLISH West Papuan Refugees in PNG

& the Ending Of a Political Stalmate.

For decades, the struggle for West Papuan independence has been fought from the vast rainforests along the border between Indonesia and Papua New Guinea (PNG). But there has been little progress, and now second generation refugees from the Indonesia portion of the island of New Guinea — which they term West Papua — are discarding the guerilla tactics of their parents in favor of international networking and information efforts.

 


"Fas 3 är rent slaveri"

REPORTAGE Alliansregeringens arbetslinje mångas ekonomiska & sociala ändhållplats.

Lena, fackligt ombud och lärare vid en låg- och mellanstadieskola söder om Stockholm, menar att ett nytt fenomen gjort entré på svensk arbetsmarknad: ”gratisarbetare” som rekryteras från Arbetsförmedlingens åtgärdsprogram. "Det är en djungel. Allt sker i det tysta. När jag frågat chefen om vilka program dessa arbetare kommer från hörs inga konkreta svar. Det ska inte frågas så mycket, det är mitt intryck", berättar Lena.

 

Västsahara ut ur tunneln?

DEBATT  Sverige erkänner Västsahara?

 

Över 35 år har västsahariska flyktingläger rest sig ur sanden i sydvästra Algeriet. I väst reser sig Marockos mur, en slingrande högteknologisk skapelse med krattade minfält framför sig. Vardagen för västsaharierna har präglats av hunger och en strid mot öknens obönhörliga hetta och framfart. En strid för upprätthållen värdighet i ett läge då allt förutom hopplöshet övergivit en. Men framför allt präglas tillvaron av väntan.

 

Landet Fläskfilé

ARTIKELSERIE "Matlandet" suddar ut gränsen  mellan slakt & tv-underhållning.

 

När tv-kocken Per Moberg med tillbakahållet, koncentrerat  ursinne börjar stycka upp älgen vet vi att det inte längre handlar om mat. Det handlar om makt, om strukturer, om njutningen av att befinna sig på rätt sida om de uppdiktade reglerna om vem som ska offras och vem som har tillåtelse att utföra offerhandlingen. Vem offrar vad? Och till vem? Och varför?

 

Gränslöst mod

Ida Pfeiffers resa genom Borneo.

Den österrikiska vagabonden och reseskildraren Ida Pfeiffer nådde under några utdragna resor den holländska kolonins högborg i bortesta Orienten, dagens indonesiska Borneo: Kalimantan. Sättet hon reste och skrev på får vilken äventyrare eller modig frilansjournalist som helst att skruva på sig av oro. Och avund.

 

The Tattooed Republic

Body Decorations Equals Democracy In Indonesia?

Worldwide, tattoos are still considered a symbol of crime, theft and danger—but in Indonesia, where the oldest tattoos have been traced back to the Iron Age, 10.000 years ago, it has made a remarkable comeback since the turn of the Century.

 

  Elpistoler på Estelle

Förändringar i Gaza kräver påtryckningar.

Efter halv elva på lördagsförmiddagen ekade bara tystnaden från Ship to Gazas skepp Estelle. Då hade israelisk militär bordat fartyget som efter flera månaders segling runtom i Europa närmat sig sitt slutmål: Gaza, utsatt för en omstridd blockad av Israel. Elva svenskar fördes till israeliska häkten.


  ESSÄ "VYKORTET FRÅN DÄR ALLTING SLUTAR"

 

Medan rymdfarkoster når  sol-systemets slut matar jag en svart fågel och frågar mig vad som hände vid alltets slut. Vem skickar vykort därifrån?


  REPORTAGE "SKOGENS PRIS":

  Vem ser träden för alla kalhyggen?

Det är som att stå i ett slakthus intill djur som anses ha uppnått rätt avlivningsålder, intill står kultingar. Vem avgör skogens pris: marknaden eller dess invånare?


  REPORTAGE "BORNEOS ASKA":

  Palmoljans färd mot natt.

Den sorgliga epilogen i Borneos palmoljetragedi skrivs ändå där den politiska säkerheten är som minst; i öns jord, i torvkärren som bär upp de planterade palmträden är inte lämpade för palmoljeproduktion. I Indonesiens skogspolitiska riktlinjer talar man numera ofta om "Zero Burn", en rekommenderad riktlinje för att råda bot på Kalimantans utdragna färd mot natt.


ESSÄ "REPORTERNS VÄGSKÄL":

Om världsreportern Ryszard Kapuscinskis arv.

 

Jag bestämmer mig för att skriva en alltigenom personlig reflektion av den polske journalisten Ryszard Kapuscinskis postuma testamente Reporterns självporträtt. Nåt annat vore självbedrägeri. Varför? Därför att min relation till Kapuscinski just är alltigenom personlig. Hans böcker har jag läst flera gånger om och Kapuscinskis ödmjuka inställning till omvärlden, skrivandet och journalistens uppgift har för mig blivit det närmaste jag kommit ett mentorsförhållande.


  ENGLISH "EAST TIMOR LOOKS TO THE HORIZON":

  But Asia's Youngest Nation Does Not Yet See Any Future...

In front of Dili's tiny harbour, headlights illuminate the night. This is the United Nations' industrial area, protected by warning signs, barbed wire and two bored security guards. They chain smoke cigarettes, talk and watch the night traffic pass by. What do the guards protect?


  ESSÄ "PALME & (S):

  DOG DE I VARANDRAS ARMAR?"

 

En botanisering bland de senaste årens Palme-biografier. Essän börjar

i familjens Simpsons tv-soffa och slutar i ett Sverige som alla inte längre får plats i.




 

  ESSÄ "MAKTENS MÄN: LATINAMERIKAS HERRAR"

Revolutionen började, i både Fidel Castros och Hugo Chávez fall, i två unga mäns huvuden. Inombords penslade de fram bilden, visionen,

av ett rättvisare samhälle. Rättvisepatoset hellre än maktbegär drev dem framåt i korrupta och politiskt efterblivna samhällsbildningar.


 




 




 




 

 

Vikten av flera röster

Paul Frigyes bok om Jan Guillou fick aldrig någon riktig chans. Men var det Jan Guillous förträffliga argumentation och motbevisning som stod för nådastöten eller fick han hjälp av en räddhågsen och nöjd kritikerkår?


Tolstoj & Krim

Striderna om Krims huvudstad Sevastopol 1855–1856 var kulmen på ett utdraget krig som har kastat långa skuggor över Europa. Dagens krig är som ett eko av Leo Tolstojs krigsromaner och vi kan lära av hans insikter.


När böcker gör ont

Det gör fysiskt ont att läsa reportageböckerna 438 dagar och Bilal. Att vända blad är som att lyfta stenblock med ögonfransarna, att tänka sig in i journalisternas situation (kanske mer i civilbefolkningarnas) framkallar mardrömmar som förföljer en in i vardagens till synes meningslösa sysslor. Så jobbigt att det inte går att närma sig böckerna på ett tag. Men då kan jag inte låta bli att känna skam. Av olika anledningar. Eviga frågor om varför somliga föds in i givna mönster: fred, krig, konflikter, hunger, flykt, höstvardag.


Jag & e-boken

Boken och jag är en kärlekshistoria. Inte som den där om Julia och Romeo, den här är evig. Boken är en kärlekshistoria för många. Doften av en bok, känslan av att öppna den, ställa in siktet på första stycket, kanske studera baksidan och bokryggen innan du börjar.


"Salvador" av

Joan Didion

Joan Didion tilldelades inte Nobelpriset i litteratur 2013. Novellisten Alice Munro blev i stället den lycklige det här året. Personligen anser jag att Didions författarskap är en bekantskap som växer sig starkare och antar alltfler färger med tiden. Vi tröttnar inte på varandra, om en sådan liknelse låter sig göras. Didion, bördig från Kalifornien och född på 1930-talet, har likt få andra 1900-talsförfattare levererat litteratur inom så många olika sfärer som hon: prosa, essäer, kulturartiklar, framför allt litterära reportage.


Det kalla rikets mästare

Senvintern 2012-2013 seglar en döende meteorit in över Sibirien. På sin väg in över Uralbergen och nedslagsplatsen i miljonstaden Tjeljabinsks utkanter lämnade rymdstenen en utdragen svans efter sig. När man ser en stjärna falla under klara kvällar blundar många och uttrycker en tyst önskan, utan ord, bara den döende stjärnan – som redan dött för miljarder år sedan – känner till din vädjan. Den ryske författaren Vladimir Sorokin använder sig av liknande händelser som portar in till en ny litterär galax.


Eduardo Galeano

torkar Latinamerikas tårar

Galeano tvingades i exil när diktaturen och fascismen segrade i Uruguay 1973, i grannlandet Argentina fortsatte han sitt arbete tills samma militära ideologi, stödd av samma Vita hus som alltid i kalla krigets Latinamerika, grep makten även där. Varför var Eduardo Galeano ett hot? Mot vem? Han var en övertygad vänsterintellektuell och redaktionschef för den inflytelserika tidskriften Marcha. Hans verk manade till eftertanke och vidrörde individens poetiska och politiska ådra.


Litterära gåtor,

fiktionens verkligheter

Dimmiga och berusande vandringar mellan olika världar, såväl verkliga som uppdiktade, historiska som förträngda, verk där saker och ting inte måste uppträda som de förväntas göra. Jag som läsare måste emellanåt stanna upp mellan bokstävernas svalkande lugn och fråga mig: "Är detta sant, eller är det fiktionen som talar, men om det sant, hur kan Petri veta allt detta?"


Terrence Malick

& tystnadens hemligheter

När Tree of Life nådde västvärldens biografer 2011 titulerades Terrence Malick ”den frireligiöse filmmakaren” på olika kultursidor till följd av filmens existentiella och andliga frågeställningar. Inget kunde vara mer förenklat, och orättvist. Malicks sparsamma filmkatalog har under fyra decennier behandlat teman som är allt annat än svartvita: kolonialism, krig, ekonomisk demokrati och vapnets förförande berusning och makt.


Vem minns

en målvakt?

Den 16 juli 1950 vann Uruguay VM-finalen i fotboll mot Brasilien med 2-1 på Maracanãstadion, i Rio de Janeiro, inför 200 000 åskådare. Uruguay hade vänt matchen i slutskedet och det avgörande målet kom att för evigt ändra livskursen för många på arenan den dagen. Framför allt Brasiliens målvakt den dagen.


Alla vill till Mörkrets hjärta

Många floder för en till Kongo. Inte minst inom litteraturen. Enskilda vita européers behandling, förnedrande politik och mord av kongoleser och utnyttjande av ett lands naturtillgångar finner många titlar bland bokhyllorna. Vad är den samlade tendensen? Ofta mallen för en förlorad värld, scenografin för berättelser om modiga strapatser med lokalbefolkningen som statister. Det litterära beslutet kan måhända ursäktas av människors brist på att lära sig av sina misstag. Kongoleser spelar alltjämt birollen i sitt eget nationsbygge. Huvudrollen är till synes evigt vigd åt multinationella gruvbolag, legosoldater, inbördeskrig. Ett och annat mordfall.


Ingen kvinnas land

Marie Colvins sista reportage utspelar sig i "änkornas källare" i den belägrade staden Homs, i helvetets kittel i det syriska inbördeskriget. Colvin har vid det här laget bara några dagar kvar att leva, tills hon dödas i ett bombattentat av ett bostadshus i Homs. Dödas vid fronten i egenskap av krigskorrespondent. Colvins sista reportage behandlar särskilt två teman: makt och fruktan.


Matlandet

TEMA När tv-kocken Per Moberg med tillbakahållet, koncentrerat ursinne börjar stycka upp älgen vet vi att det inte längre handlar om mat. Det handlar om makt, om strukturer, om njutningen av att befinna sig på rätt sida om de uppdiktade reglerna om vem som ska offras och vem som har tillåtelse att utföra offerhandlingen. Vem offrar vad? Och till vem? Och varför?


  TEMA Finanskrisen

Här finns essäer, reportage, krönikor och info om böcker med EU och finanskrisen som det förenande temat. Ibland allt i ett, ofta länkar de tag om varandra.

 

  TEMA Förbifart

  Stockholm

En husvagnskoloni som inte passar in i bilden av Kungens Kurva och Sveriges största infrastrukturprojekt. Förbifart Stockholm: är det något mer än bara ett urbant ansiktslyft? 

 

  "Journalistikens identitetskris"

Journalistik i kris. Har ni hört den förut? Även om det känns som en storm i ett vattenglas lär tv-journalistikens förfall och tidningarnas nedskärningsiver bidra till att förändra morgondagens samhälle, åtminstone i den mån vi förmår tänka ett steg längre och vilja fördjupa oss i politiska skeenden.



  ENGLISH "Man's Last Chance":

  What Happens If You Leave Civilization Behind?

Think about isolated zones, and you'll end up in Latin America's most gridlocked valleys: the  Mosquito Coast, in the heart of Central America, and "Land of Fire", or Tierra del Fuego, at the end of the world, only a strait from Antarctica. Your company: Charles Darwin, Bruce Chatwin and a fictional American family.



  ENGLISH "La Frontera":

  No Man's Land In the Amazon.

Cut-off from the economic centers of the respective countries by the forest and the distance, the triple border region called "La Frontera" is characterized by the constant transit of people and exchange of goods, the incessant sound of motorcycles and radios, the mixture of traditional and technological knowledge and the coexistence of different cultures and ethnicities.