VEM BEHÖVER FJÄRDE JULI?

 

  VEM BEHÖVER FJÄRDE JULI?


  FRIA TIDNINGEN [4/7]


USA nationaldagsfirande – en konsekvens av ekonomisk utsugning och patriotism i en och samma burk.


Gräsplättarna intill bensinmackarna i USA:s västra delstater ockuperades av små stånd som säljer fyrverkeripjäser inför firandet av fjärde juli, mer känd som USA:s nationaldag. I stora som små städer utlovades parader, fyrverkerier, kött i massor. Den sociala pressen var påtaglig långt innan – den som inte lägger ut stora summor på sitt eget och sin familjs deltagande i massfirandet riskerar att misstänkas för bristande patriotism och kärlek till fosterlandet.


En äldre dam i Montana, nordvästra USA, uttryckte sin bestörtning över hur många miljoner dollar som smälls bort i fyrverkerier och frosseri i grillning och alkohol under en enda dag: ”Jag förstår att många har det svårt ekonomiskt nu och behöver få roa sig, men det är sorgligt att se hur fjärde juli utnyttjas för att få folk att låna pengar för att köpa saker. Många hamnar i skuld efter det.”


Kvinnan yppade själv aldrig frågan, men överallt finns den obesvarad: behövs egentligen fjärde juli? Behövs nationaldagar? Med tanke på de nationalistiska vågor som sveper in över skuldkrisens Europa framstår fjärde juli i USA som en konsekvens av ekonomisk utsugning och patriotism i en och samma burk. Det är instängt och syrefattigt och knappast plats för avvikande tankar och åsikter. Låt oss inte gå längre fram längs samma väg.


LÄS ALLA ARTIKLAR OM ROUTE USA!LÄS ÄVEN

Skräckens USA

No sleep till Brooklyn

Bebisar, oväder & Cosmo Kramer

From Newcastle With Love


Läs fler ledare, essäer, böcker och reportage av Klas Lundström.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.