VÄNTAR KRIG I SYDOSTASIEN?

 

  VÄNTAR KRIG I SYDOSTASIEN?

  FRIA TIDNINGEN (5/3)


Borneo har de senaste åren blivit hemvist för en regionalkonfikt i Sydostasien. Illustrerande nog delas vårdnaden av Borneo mellan tre suveräna stater: Malaysia, Brunei och Indonesien.


Den malaysiska sidan på öns nordkust har de senastedagarnasett dödliga sammandrabbningar mellan malaysisk polis och filippinska medborgare, ledda av en sultan från Sulu-provinsen, nära Borneo.


Sedan en vecka ockuperar 200 filippinerett kustområde som de menar tillhör Filippinerna. Och för att bevisa sin sak har de ett dokument som sägs löpa tillbaka till slutet på 1800-talet.


Hittills har fjorton dött efter eldstrider mellan ockupanter och polis, och Malaysia ämnar sända militär till området. Territorialkonflikter i Sydostasien återkommer i allt frekventare takt, till havs och längs kuster. Och vad värre är, ingen av regionens växande ekonomier — Kina, Japan, Vietnam, Malaysia, Filippinerna och Indonesien — lär lättvindigt sänka sina vapen först.


Samtliga partier i konflikter styrs av olje- och gastörstande regeringar som gärna ser hur nationalister på eget bevåg tar saken i egna händer. Allt oftar med dödliga och långt ifrån knstruktiv utgång.LÄS ÄVEN

Valarnas krig

Havet: guldets nya frontlinje

En havssköldpaddas död

Människan eller mineralerna?


Läs fler ledare, essäer/debatter och reportage av Klas Lundström.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.