VÄLKOMMEN OMRÖSTNING I TYSKLAND


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL

E-shop


Läs även


ROUTE USA!





E-böckerna ges ut av Telegram Bokförlag.


Läs även Telegram Bokförlags

presentation av Klas Lundström.


Välkommen omröstning

i Tyskland

LEDARE | FRIA TIDNINGEN


Hur skulle det låta om människor själva fick säga vad de tyckte om energipolitiken? Vad händer om de tycker fel, i strid med ekonomiska stridshingstar och kortsiktiga prioriteringar? Vad händer om folket skulle önska att staten och kapitalet tillsammans krävs på ansvar för ett hållbart samhälle vars energiförbrukning inte trampar på jordens ekosystem?


Det är känsliga frågor, och förmodligen en av anledningarna till att så få folk världen över verkligen får vara med och påverka den energipolitik som ligger till grund för deras elförbrukning. Den chansen har emellertid invånarna i Hamburg och Berlin till viss del fått.


På spel står statligt ägda Vattenfalls ställning i Tyskland – på kort såväl som på längre sikt. Och det sker i en tid då Vattenfall investerat stort i nya kolkraftverk samtidigt som unga tyska energiinitiativ visar att energimarknaden i framtiden kan bli mer demokratisk och mångsidig än dagens.


Nya aktörer – och framför allt lokalt förankrade sådana – är synnerligen välkomna och nödvändiga på framtidens energimarknad. Utfallet i omröstningarna i Tyskland landade inte i något återtagande av Vattenfalls nät, men det hindrar inte Bürger Energi, det bolag som utmanar Vattenfall i Berlin, från att på sikt och genom kooperativ ge människor möjligheten att välja grön energi.


Och det är just möjligheter som fattats genom åren. Jag minns vad en kvinna som lidit hårt i sviterna av kärnkraftsolyckan vid Three Mile Island, utanför Harrisburg, sa till mig: ”Tänk om vi hade fått säga vårt innan atomkraften förstörde våra liv.”


De orden skänker en helt ny rymd till omröstningarna i Tyskland. Det visar att tyskarnas initiativ är något för oss andra att avundas – och själva kräva. Ju förr desto bättre.



Läs fler reportage, essäer, böcker och ledare av Klas Lundström