USA:s KRIG MOT DET FRIA ORDET


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL

 

USA:s krig mot det fria ordet

LEDARE  | FRIA TIDNINGEN


Tre blytunga rapporter fastslår att Barack Obamas löften om ”förändring” och ”öppnare regeringsstyre” inte är annat än, på sin höjd, tomma ord. I realiteten har Obama gett sin företrädare George W Bush rätt: Världen efter 9/11 förblir densamma.


De tre rapporterna, skrivna av Human Rights Watch, Amnesty International och Committee to Protect Journalists (CPJ), kritiserar Obamaadministrationen där det kanske smärtar mest: rörande det fria ordet och kriget mot terrorn. Bushs nykonservativa styre införde U.S. Patriot Act som i bästa sovjetanda gav myndigheter befogenheter att öppna brev, avlyssna telefoner och spionera på folk. På ytterst svaga grunder, eller inga alls. Obama har med samma förevändningar – global terrorism – i breda penseldrag behållit U.S. Patriot Act och folk kan fortfarande ringa och skvallra om de hört grannen eller dotterns bästa vän tala om regeringen och ”terrorkriget” på ett opatriotiskt sätt.


Den som ställer frågan ”Vem får vara visselblåsare?” till Obama lär få svaret: ”Det beror på.” Det är allvarligt i sig, men Obamas inställning är att Edward Snowden, Chelsea Manning och andra personer som av olika anledningar upplyst allmänheten om orättvisor och missförhållanden bör tänka efter innan de gör det. CPJ:s rapport visar oss vilken åsikts(o)frihet som nu råder: sedan Obamas tillträde har sex statsanställda åtalats med hänvisning till 1917 Espionage Act, anklagade för att ha läckt hemligstämplad information till pressen. Antalet är dubbelt så många som samtliga tidigare administrationer samlat på sig. Journalister har även vittnat om begränsade rörelsemönster, svårare tillgång till insiderinformation och en ökad motvilja bland statsanställda att tala med pressen. Många av rädsla för repressalier: anklagade som spioneri, eller för att få sparken. David E. Sanger, mångårig korrespondent på New York Times, skräder inte orden: ”Det här är den mest slutna och kontrollbenägna administrationen jag någonsin bevakat.”


Kanske kan rädslan för insyn och transperens länkas till de slutsatser som människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Amnesty International publicerade den 22 oktober: USA:s krig mot terror med hjälp av drönare strider med största sannolikhet mot folkrätten. Och då varje drönarattack måste godkännas av USA:s president eller chef för underrättelsetjänsten CIA tyder mycket på att Obama gett grönt ljus till mord av civila, och alltså begått krigsbrott.


Det är hårda ord som kastar ljus på Obamas snart två suttna mandatperioder. Är rapporterna början på en sorglig epilog som kommer summera den historiske presidentens år i Vita huset? Det som började med löften om förändring, öppenhet och avslutade krig kan, av flera skäl, inte summeras som något annat än ett misslyckande. När republikaner och demokrater nyligen kom överens om landets ekonomiska ramverk menade Obama syrligt att farsen inför öppna ridåer skadat USA:s anseende.


Frågan är hur Obamas historiska anseende kommer påverkas till följd av USA:s nuvarande ansiktslösa krig mot terrornätverk i tredje världen med civila dödsoffer som följd. Troligen är det ändå Obamaadministrationens skoningslösa jakt på läckor som tillhandahåller pressen med information om krigets verkliga ansikte, och de som trotsar övervakningen på internet, som lär kasta mest dynga på presidentens historiska porträtt.


Men utvecklingen som CPJ-rapporten understryker är global och visar på de risker som snabbt tränger sig på utvecklade demokratier som blivit självgoda och parlamentariskt blockcementerade. I Sverige har det på senare år blivit allt mer glest med direkta svar på frågor från politiker, ministrar och bolagsdirektörer, även om personerna ifråga konfronteras med raka frågor (till exempel varför Vattenfall slarvat bort miljarder kronor på ett huvudlöst köp av holländska Nuon).


USA efter 9/11 har mynnat ut i ett krig mot det fria ordet, visselblåsare och läckor. Det skapar tysta samhällen och samtliga aktuella rapporter pekar på ett och samma fenomen: demokratier som förlorar syre.



Referenser

Between a Drone and Al-Qaeda, Human Rights Watch, 2013

The Obama Administration and the Press, CPJ, 2013

"Will I Be Next?" - U.S. Drones Strikes in Pakistan, Amnesty International, 2013



Läs alla artiklar på samma tema:

Route USA



Läs fler ledare, essäer, böcker och reportage av Klas Lundström.

 















LÄS ALLA ARTIKLAR I SERIEN ...




Route USA!



Granskande journalistik i ny förpackning,

läs Klas Lundströms e-singlar.


BOLÍVARS AMERIKA


SKOTTET I MONTEVIDEO


KÖTTLANDET


VYKORT FRÅN LAPPLAND


HAVETS ÄNGLAR



Boksläpp november 2013!


"Arkipelagen" av Klas Lundström


Ett litterärt reportage om

världens största skärgård: 


Indonesien