URUGUAY VISAR VÄGEN

 

Uruguay visar väsen

LEDARE FRIA TIDNINGEN


Uruguays underhus har röstat ja till homosexuellas rätt att ingå äktenskap. Det glädjande beskedet damp ner samtidigt som abort legaliseras och kvinnan äntligen får rätt att bestämma över sin egen kropp.


I skuggan av mer högljudda vänsterregeringar i Venezuela, Argentina och Brasilien har Uruguay skyndat långsamt och klivit fram som ett latinamerikanskt föregångsland.


Visst, Uruguay har fått rättmätig kritik för fortsatt utförsäljning av naturtillgångar till utländska bolag, däribland Stora Enso, men kanske är det ändå rätt att skynda långsamt. Innan Uruguay kastades i avgrunden under kalla krigets decennier av USA-stödda fascistjuntor var den lilla nationen ett "sydamerikanskt Sverige" med en stark ekonomi och fungerande social sektor.


Uruguay är ännu inte det rättvisa samhälle det bör vara, men kursen är utstakad och det vore en katastrof om konservativa krafter, anförda av landets högerpartier, skulle återvinna den politiska makten.


Läs mer på samma tema!Skottet i Montevideo

Ett litterärt reportage i e-form om fotboll på liv och död

[TELEGRAM BOKFÖRLAG]

 

Den 4 mars 1918 begår Abdon Porte, spelare i det uruguayanska laget Nacional, självmord genom ett pistolskott i hjärtat. 1950 förlorar Brasilien VM-finalen mot Uruguay och dömer målvakten Moacyr Barbosa till livslång utfrysning. 1994 deltar Colombia i fotbolls-VM och förlorar andra matchen mot värdnationen USA – försvararen Andrés Escobar gör självmål. En vecka senare, tillbaka i Medellín, var han död.

 

Francisco Maturana, förbundskapten för Colombia under VM-94, sätter fingret på olyckans spännvidd: ”Många tror att det var fotbollen som tog livet av Andrés Escobar. Nej – Andrés var en fotbollsspelare som mördades av samhället.”

 

I Skottet i Montevideo berättar Klas Lundström om den mörka sidan av världsfotbollen. Hur Pablo Escobars kokainpengar hjälpte till att lyfta latinamerikanska lag till världsklass, hur rysk gas och korruption göder dagens Chelsea och hur obefintlig djuretik och ekoförstörande foder skrivit om Blackburns fotbollspolitik efter att ha gjort två indiska män i 30-årsåldern till mångmiljonärer. Det handlar om fotboll – bokstavligen på liv och död.


 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.