SYDOSTASIEN BRINNER

 

  SYDOSTASIEN BRINNER


  FRIA TIDNINGEN [26/6]


Miljöskandaler i Borneo förbises eftersom den lokala journalistiken förföljs och skräms till tystnad.


Den senaste tidens bränder och giftiga utsläpp i Sumatra tros vara följden av illegal skogsbränning och huvudlöst svedjebruk som beredar vägen för palmoljeproduktion. Indonesien och Malaysia är centrum för planetens palmoljeproduktion och de största investerarna är bolag från Singapore med nära band till militärregimen.


Indonesiens regering har agerat kraftfullt och krävt att tydligare regler ska gälla för utländska bolag som gör miljarder på landets palmoljeplantager. President Susilo Bambang Yudhoyono gör nu inrikespolitiska poäng av en ohållbar miljöpolitik vars ansvar främst vilar på indonesiska regeringens axlar.


Borneo är laglöst land rörande palmoljeproduktion: bolag köper loss marker från ekonomiskt trängda byar, korruption håller politiker tysta och miljöskandaler förbises eftersom den lokala journalistiken förföljs och skräms till tystnad.


I Malaysia råder samma situation för såväl ekologi som lokalbefolkning, och i takt med att Sydostasiens växande ekonomi lockar alltfler nybyggare och investerare till sig lär den senaste tidens bränder och giftutsläpp bara vara prologen till en utdragen mänsklig tragedi.LÄS ÄVEN

Borneos aska

Borneos sista strid

Hellre ris än pengar

Skogens pris


Läs fler ledare, essäer, böcker och reportage av Klas Lundström.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.