SOM TINTIN, FAST TVÄRTOM?

 

  SOM TINTIN, FAST TVÄRTOM? 

  FRIA TIDNINGEN (6/10)


I Kristian Borgs förtjänstfulla kulturkrönika i Fria Tidningen (29/9) påpekades att Bonnierägda Adlibris i stor utsträckning styr bibliotekens inköp. Det är logiskt, ekonomiska muskler lyfter mest och högst, även inom litteratursfären.


Malin Ullgren var inne på samma spår i sitt inlägg i Tintin-debatten i DN Kultur (3/10), hon påpekade att Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (Fp) snabbt efterlyste en "värdegrund" inom svenska kulturhus.


Ullgren undrar: "Politiskt initierade utredningar av 'värderingar' — är det vad som väntar kultur i Stockholm som inte är tillräckligt folkpartistisk?"


En liberal och "folkpartietvänlig" kultursfär är redan cementerad, det räcker med att gå in på Akademibokhandeln: de stora förlagens titlar högst upp, de mindre förlagen kvalar sällan in. Som Tintin — fast tvärtom? Hur som helst går det att konstatera att det svenska kulturutbudet inte är så politiskt oberoende och rättvist som det ofta vill göra gällande.Läs mer essäer och debattexter av Klas Lundström här. 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.