SKATTEFINANSIERADE SJÄLVMORD

 

Skattefinansierade självmord?


LEDARE  | FRIA TIDNINGEN [17/6] |  ROUTE USA


Den 4 juli 2013 lovade president Barack Obama att säkra USA:s militära överlägsenhet i ett tal till nationen. Klas Lundström frågar sig varför.


I USA är den breda termen "skatt" något som ofta förknippas med Sverige. "Det är det där landet där skatterna är så fasligt höga", är en mening jag lyssnat mig till leda på i samtal på resande fot. USA är inget undantag. Världens enda kvarvarande supermakt, i alla fall om du frågar dem själva, är emellertid inte nöjda med sina egna skattesatser. Därför är förvåningen ofta stor, för att inte säga överrumplande, när många inser att de betalar skatt i samma procentordning som sina svenska medmänniskor.


Märkligt? Inte särskilt. Ologiskt. Inte det heller. Det handlar bara om olika prioriteringar. Än så länge, bör tilläggas. Sveriges offentliga sektor har i decennier tillgodosett - åtminstone haft som löfte att göra det - utbildning, hälsa och sjukvård. I USA fungerar det som bekant olika (även om Fredrik Reinfeldts borgerliga allians politiska förebild tycks vara just USA). Mänskliga rättigheter ligger på andra sidan Atlanten ute på entreprenad, att göra till big business för vem som än har lust. Tillstånd? Äsch, det saktar ner tillgångsmöjligheterna. Säkerhet? Nja, om du inte har en säker produkt kommer ingen att konsumera den. Ungefär så låter det.


Men om nu amerikanska skattebetalare ser lika många procent som sina svenska diton försvinna från lönespecifikationen till skattkistan uppstår frågan: vad går de amerikanska skattedollarna till? Knappast rättvis tillgång till utbildning och sjukvård. "Militären", utbrister konstnären Susan Scheirbeck i Hill City, South Dakota, och skakar uppgivet på huvudet. "För oss är makt det viktigaste, och har så alltid varit genom alla år. Bara vi får känna oss malligast och ballast och då och då få invadera fattiga nationer så är vi nöjda. Att vara stolt över sitt land är för många viktigare än att ha tillräckligt med möjligheter och lika tillgång till utbildning och sjukvård. Det är sjukt."


USA har förvisso dragit ner på sina militära utgifter förblir sedan kalla krigets slut, men förblir ändå planetens överlägset mest slagkraftiga krigsmakt. Och fastän alltfler verkar öppna ögonen för det svarta hål som försvarsmakten blivit ifråga om skatteintäkter från respektive medborgare händer lite realpolitiskt. Barack Obamas hälsoreform drar ut på tiden, skrivs om och ser inte ut att inkludera alla. Det säger en del om hur inrutat USA är i sin prioritering av militära muskler framför mätta barn och friska arbetare. För att inte säga omhändertagna krigsveteraner.


Den största minoriteten som söker sig till det militära råkar också vara USA:s socialt och ekonomiskt mest fattiga: förstamerikanerna, alltjämt kallade indianer. Samma minoritet förblir landets mest misshandlade, såväl politiskt som ekonomiskt. Men samtidigt som krigsmakten fortsätter att välkomna nyrekryter från städer som slagits ihjäl i finanskrisens spår återvänder krigsveteraner till en tillvaro i ovisshet.


USA Today tog nyligen del av en hemlig rapport beställd av armén rörande soldaternas mentala tillstånd. Slutsatsen är: inte särskilt bra. Bara under 2012 ändade 349 soldater sina liv efter hemkomst från utlandstjänst, företrädesvis Afghanistan och Irak. Siffran saknar motstycke och säger en del det moderna krigets cyniska verklighet: ingen kommer undan dess plågor (förutom politiker, oftast), varken soldater eller civilbefolkningar. Siffrorna är kanske mest alarmerande då en halv miljard investerades i just soldaters mentala hälsa sommaren 2009.


Veteranföreningar får visserligen statliga medel för sin verksamhet, men som med allt annat i USA är det upp till marknaden att fälla sin dom över dem. Dyra tv-reklamer som tigger privatbidrag tar antagligen välbehövliga slantar från direktverksamheten med deprimerade män och kvinnor som just trauamtiserade återvänt från krigszoner. Och i tider av finanskriser och nedskärningar går ingen fri, varken veteranföreningar, indianreservat eller scoutföreningar. Men märkligt nog armén.


I sitt tal till nationen den fjärde juli lovade Barack Obama - efter en utdragen hyllning till de väpnade styrkorna - att bibehålla USA:s militära överlägsenhet. Men om USA:s och andra mäktiga militärmakter tar ur skattkistan för att göda krigsmaskineriet bör väl även dess konsekvenser, däribland hemkomna soldater som deprimerade ändat sina liv, också anses vara skattefinansierade?


LÄS ALLA ARTIKLAR OM ROUTE USA!LÄS ÄVEN

Muterad kärnkraft

Flaggans makt

Bebisar, oväder & Cosmo Kramer

Skräckens USALäs fler ledare, essäer, böcker och reportage av Klas Lundström.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.