SAMHÄLLETS VÅLDTÄKT

 

  SAMHÄLLETS VÅLDTÄKT

  FRIA TIDNINGEN (14/1)


Våldtäkter har varit ett maktredskap i alla tider – i demokratier som diktaturer, i krig som fred, i rikedom som fattigdom. Och strax efter den senaste tidens massmedialt uppmärksammade gruppvåldtäkter har nu en gruppvåldtäkt inträffat i Sundbyberg.


Är det en slump?


Handlar det enbart om en samling karlars bristande omdöme, människoförakt och maktutövande? Kanske vittnar det också om ett hårdnat samhällsklimat, socialpolitikens kränkande så kallade reformer och människors försämrade villkor – både här och i Indien, där klyftorna ökar mellan rik och fattig, samtidigt som ekonomin skjuter i höjden.


Våldtäkt som maktverktyg har diskuterats mycket, så varför fortsätter dessa handlingar att plåga samhällen världen över? Många ropar efter hårdare tag mot gärningsmännen – kastrering, avrättning och vad det nu kan vara.


Men kanske är det hög tid att vi istället öppnar ögonen och kräver bättre välfärd, verklig jämlikhet mellan könen och mindre polarisering av såväl bostadsmarknaden som arbetssektorn. Inte på långa vägar tillräckligt, men kanske ett första steg?Läs fler essäer/debatter och reportage av Klas Lundström.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.