PORTUGAL TÖMS

 

Portugal töms

LEDARE  |  FRIA TIDNINGEN


EU har börjat ett nytt kapitel i sitt händelserika epos. Det är ingen saga att natta barn med – känsliga bör sluta läsa nu. För att tvinga regeringar att underkasta sig stödpaket från Bryssel och IMF har EU börjat använda medlemsstaters banker som utpressningsunderlag.


EU:s krisländer har fastnat i ett ekonomiskt system som fungerar som kvicksand – ju mer ihärdigt du försöker ta dig ur, desto snabbare sjunker du.


I Portugal frågar sig allt fler invånare vad som ska göras. Och svaret är omskakande, men nedtystat i media: Portugal har börjat tömmas på utbildade kvinnor och män. I tusental och åter tusental har portugiser sedan finanskrisens utbrott emigrerat till de forna kolonierna Moçambique, Angola och Brasilien. Till och med i det fjärran Östtimor har undertecknad stött på portugiser som vallfärdat till Asiens fattigaste och yngsta land för en tryggad inkomst.


Är utvecklingen hållbar? Naturligtvis inte. Ändå väljer ekonomer kopplade till Världsbanken och IMF och finansministrar inom EU att blunda för problemets kärna – en marknadsekonomi som inte fungerar. Istället tolkar de massutvandringen som en "positiv tendens".


Världen globaliseras, säger några, och andra hävdar att européer bidrar till tredje världens ekonomiska återhämtning. I viss mån kanske det vore sant, om massutvandringen ställdes mot andra alternativ. Men allt fler portugiser som är anställda inom samhällsnyttiga sektorer saknar andra alternativ.


Vad Portugal behöver i skrivande stund är inte en massutvandring som kan associeras till Sveriges dito på 1800-talet och Irlands på 1900-talet. De behöver inte heller de sociala nedskärningar och utförsäljningar av statliga företag som angetts som krav för Bryssels nödlån. I likhet med länder som Angola, Östtimor och Moçambique har Portugal nått det läge i geopolitikens dialektik där demokratiska rättigheter offras för att blidka internationella institutioner.


Vem vill läsa en saga om människor som ser jorden rasa under sina fötter? Särskilt inte om det rör sig om verkliga politiska skeenden, ty inte sedan Portugal var en stolt sjöfararnation vars maktsfär korsade planetens alla hav har landets invånare befunnit sig längre ifrån verkligt inflytande över sina egna liv.


Onsdagen den 27 mars 2013 släpptes Klas Lundströms Portugals vinter.LÄS ÄVEN

Per-Oves sista resa

EU:s bruna höst

Val i Angola — vem bryr sig?

Skogens prisLäs fler essäer, böcker, ledare & reportage av Klas Lundström.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.