POLITISK GRYNING I SYDOSTASIEN


Politisk gryning

i Sydostasien

LEDARE | FRIA TIDNINGEN


De läckta dokumenten från Edward Snowden som avslöjat att Australien – troligen å USA:s vägnar – har avlyssnat Indonesiens president Susilo Bambang Yudhoyono har mynnat ut i en smärre diplomatkris.


Indonesien agerade blixtsnabbt och resolut efter brittiska The Guardians avslöjande och kastade ut Australiens ambassadör i Jakarta. Protester i den indonesiska huvudstaden mot Australiens agerande har till på köpet bjudit landets regering på en inrikespolitisk triumf som kan bli avgörande faktorer i nästa års presidentval.


Men Indonesiens agerande säger också en del om vår tids geopolitiska vågspel: landets omedelbara agerande sker i skarp kontrast till europeiska regeringar som tidigare i höst visade sig avlyssnade av amerikanska NSA. Men Angela Merkel höjde knappt rösten, hon kastade inte ut några diplomater och begärde inte heller någon förklaring från FRA rörande uppgifter om Sveriges inblandning i USA:s och Storbritanniens spioneri på allierade.


Skandalen har i stället smidigt ebbat ut och diskuteras knappt längre. På andra sidan jordklotet visade Indonesien prov på ett resolut handlande som kan bli vanligare i framtiden, och signalen till västvärlden från Jakarta kan inte misstolkas: Västs stormakter kan inte längre behandla Tredje världen hur som helst utan att bli straffade. Indonesiens krafttag mot Australiens olagliga spioneri är en klar indikation på att västvärldens dominans i geopolitikens maktkorridorer håller på att bedarra.
Läs även Klas Lundströms aktuella bok om Indonesien

Arkipelagen - Indonesien sträcker på sig
Läs fler reportage, essäer, böcker och ledare av Klas Lundström


  HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL

E-shop


Läs även


ROUTE USA!

Missa inte Klas Lundströms nya bok om Indonesien


Arkipelagen


Läs mer på Telegram Bokförlags hemsidaKlas Lundströms böcker

finns nu som e-böcker


Uppdaterat material

Reviderade texter

Bonusmaterial