PABLO NERUDAS ANDE

 

  PABLO NERUDAS ANDE

  FRIA TIDNINGEN (9/4)


I måndags (8/4) öppnades Nobelpristagaren Pablo Nerudas grav i Chile. Sedan nationalskaldens död två veckor efter Augusto Pinochets statskupp den 11 september 1973 har många misstänkt att Neruda inte avled i sviterna av cancer, utan av förgiftning.


Att Neruda inte var någon anhängare av Pinochets USA-sponsrade regim, utan en hängiven supporter av den störtade presidenten Salvador Allende, har knappast minskat dessa farhågor.


Nu, när Chile kommit en bit på väg i uppgörelsen med sitt fascistiska förflutna, tycks tiden mogen att undersöka orsaken till Pablo Nerudas död. Om det visar sig att han mördades av Pinochets regim vore det en stark uppmaning till Chile — och andra ex-diktaturer som Brasilien, Uruguay, Argentina och Paraguay — att fortsätta utreda andra ouppklarade dödsfall från diktaturepoken.


Det är det minsta dagens demokratiska regeringar kan göra för de tusentals människor som föll offer för Washingtons förlängda armar i Sydamerika.Klas Lundström har skrivit om chilenska Patagonien i boken Badlands [2011].LÄS ÄVEN

Margaret

Sankta Helena på liv & död

Den glömda byn

Havanna ömsar skinnLäs fler essäer, böcker, ledare & reportage av Klas Lundström.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.