NO SLEEP TILL BROOKLYN...

 

  No Sleep Till Brooklyn ...

WWW.KLASLUNDSTROM.COM | VYKORT FRÅN BROOKLYN  ROUTE USA

Det första som möter en på JFK är en påslagen platt-tv ovanför de ringlande människoleden framför migrationsbåsen: "Skottlossning med dödlig utgång på ett college i Santa Monica, Kalifornien."


CNN sänder direkt från platsen. (Så klart.) En ung reporter med frostigt uppeldad blick söker ögonvittnen från skottlossningen.


En ung kvinna börjar berätta, rösten spricker, reporterns frågor är detaljerade och precisa - fokus ligger mer på redaktionen hon sänts ut av, vilka har tittare att kämpa om (vid det här läget kan du förmodligen byta kanal flera gånger om utan att någonsin lämna skottlossningen i Santa Monica).


Den unga kvinnan är just till att få lyfta på locket till sitt inre, få släppa ut små bitar av den rädsla hon kände under skottlossningen men som hon trängde undan och förvarade djupt inombords. Men hon hinner bara med stapplande röst påbörja utlägget innan reportern artigt avhyvlar henne och meddelar att det är dags att vända tillbaka till studion. Och reklam.


Regn öser ner över staden jag först såg på en gammal VHS-kassett. Den innehöll musikalen "West Side Story" och 70-talsreklamerna mer än filmen trollband mig, även om de tysta inledningsscenerna tagna ur fågelperspektiv fängslande presenterade den omöjliga staden New York.


Sen dess känns det som om bilden av New York har förblivit densamma: som ett ointagligt fort. När jag först kom till stan var det med två dygn utan sömn i kroppen, och av nån anledning gick jag omkring och nynnade Beastie Boys gamla känga No Sleep Till Brooklyn … Regn, enorma pölar, paraplyn som letar sig mot ögonen. Vad ser fågeln från sitt perspektiv?


En tropisk storm söderifrån har nått New York. Gatorna svämmar snabbt över, paraplyförsäljarna kränger varor som aldrig förr och bidrar till att förvandla staden till paraplyernas stad. På tunnelbanan har alla virat ihop sina, en man bär ett stort paraply med den amerikanska flaggan som motiv.


"Köp inte de billiga, de för fem dollar", upplyser någon. "De håller i ungefär lika många minuter."LÄS ÄVEN

Bebisar, oväder & Cosmo Kramer

Muterad kärnkraft

Skräckens USA

Flaggans makt


LÄS ALLA ARTIKLAR FRÅN ROUTE USA!Läs fler ledare, essäer, böcker och reportage av Klas Lundström.

 


VARFÖR ÄR SKRÄCKEN SÅ PÅTAGLIG I USA?

VAR LIGGER "SEINFELD"-KAFÉET?

VAD HADE HÄNT OM

ZIMMERMAN VARIT SVART?

VARFÖR MUTERAR FISKEN I HARRISBURG?

LÄS ALLA ARTIKLAR I REPORTAGESERIEN


ROUTE USA!


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.
 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL