MATTALLRIKEN - DET NYA POLITISKA SLAGFÄLTET

 

MATTALLRIKEN:

DET NYA POLITISKA SLAGFÄLTET

FRIA TIDNINGEN (14/5)


Mattallriken blir ett alltmer viktigt politiskt territorium. I takt med att matbranschens klimatpåverkan satts under lupp i en rad aktuella rapporter skyndar branschorganisationer och multinationella matkedjor att positionera sig som hållbara alternativ med ständiga löften om ansvarstagande.


Bilden av köttet som en av de största klimatbovarna har klarnat de senaste åren, ändå fortsätter aktörer vars ruljans bygger på ett överkonsumerande av köttätande att uppvisa miljardvinster i årsrapporter. Liksom i klimatdiskussionen i stort gäller det nu för stora mataktörer att bromsa upp ett medvetandegörande bland människor om köttets baksidor: djurs lidande, långa transporter, utsläpp och köttets ökade risker för cancer.


Ett sätt att överleva i ett stim av ökad medvetenhet och grönare trender är en putsad fasad. Något som LRF (en av "Matlandets" viktigaste partners) och McDonald's tagit fasta på i sitt unisona "Hållbarhetsstipendium", ett årligt pris till lantbrukare som minskar sin miljöpåverkan och samtidigt tar ett hållbart etiskt och socialt ansvar.


Det är särskilt spännande att McDonald's är en av hjärnhalvorna bakom initiativet, med tanke på företagets utdragna historia av exploatering och miljöbrott. Några exempel: låga löner, osäkra arbetsvillkor (förra året avslöjades hur två svenska McDonald's-chefer sålde arbetstillstånd), och importerad soja från illegala sojaplantager i Amazonas där slavarbetskraft utnyttjades.


Hållbarhetsstipendiet är ännu ett exempel på initiativ från köttberoende branschaktörer som söker nya vägar att säkra nya köttätande generationer. Och McDonald's skiljer sig från andra "restaurangkedjor", det är inte bara ett skrovmål du beställer, du bidrar även till ett politiskt projekt som ämnar cementera köttets naturliga plats på våra mattallrikar.


Det är LRF:s och McDonald's Hållbarhetsstipendium det senaste, men knappast sista, beviset för.LÄS ÄVEN

Matlandet [artikelserie]

Vattnets pris

Litterära gåtor, fiktionens verkligheter

Algeriets många ansiktenLäs fler essäer, böcker, ledare & reportage av Klas Lundström.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN


 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.