LEONARD PELTIER: EN AV USA:s POLITISKA FÅNGAR

 

Leonard Peltier: en av USA:s politiska fångar

LEDARE  | FRIA TIDNINGEN


Nästa år kommer Barack Obamas två mandatperioder som USA:s president att nå sitt slut. I sista stund finns det en möjlighet för den avgående presidenten att visa hjärta och bevilja några av de benådningsansökningar som lagts på hans skrivbord. Från såväl dödsdömda som politiska fångar, ämnade att dö i tysthet bakom lås och bom.


En av landets politiska fångar är Leonard Peltier, tillhörande det amerikanska ursprungsfolket lakota, som sedan mitten av 1970-talet suttit fängslad för ett dubbelmord på två FBI-agenter i Pine Ridge-reservatet 1975.


Fastän FBI:s egen internutredning visat att Peltier inte kan bindas till mordvapnet, och trots att mycket är oklart kring båda agenternas död, är det få som talar för hans sak. Varför? Delvis för att man i USA har som politisk tradition att aldrig erkänna sina brister. Och när det gäller Washingtons behandling av USA:s ursprungsbefolkning slår både demokrater och republikaner dövörat till.


Fattigdomen och den sociala misären är tydlig i Pine Ridge-reservatet som i mitten av 1970-talet var skådeplats för ett smärre lågintensivt krig mellan American Indian Movement (AIM) och FBI. Många AIM-aktivister mördades eller kastades likt Peltier i fängelse. Det är tydligt vilken plats USA:s ursprungsbefolkning har i landets dåtid, nutid och väntade framtid. Som statister.


Om man organiserar sig och kräver mänskliga rättigheter, rättvisa och land som Washington stulit av lakotaindianerna kan straffet bli det som Peltier dömts till: två livstidsdomar i en skandalomsusad rättegång, förhindrad resning trots nya bevis.


Leonard Peltier såg sin nådeansökan ogillad av Bill Clinton när denne avgick 2000. Men 2009 års fredspristagare, Barack Obama, borde bevilja Peltier benådning – och en ursäkt å den amerikanska statens vägnar.Läs fler artiklar på samma tema:

USALäs fler ledare, essäer, böcker och reportage av Klas Lundström.

 


JA, JA, JA, JA,

JAG VILL ÅKA TILL HARRISBURG ...


JA, JA, JA, JA, JA,

JAG VILL ÅKA DIT!


FÖLJ MED TILL PLATSEN FÖR VÄRLDENS

MEST FÖRTRÄNGDA KÄRNKRAFTOLYCKA ...


LÄS ALLA ARTIKLAR I SERIEN ...


Route USA!Boksläpp november 2013!


"Arkipelagen" av Klas Lundström


Ett litterärt reportage om

världens största skärgård: 


Indonesien HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


Granskande journalistik i ny förpackning,

läs Klas Lundströms e-singlar.


BOLÍVARS AMERIKA


SKOTTET I MONTEVIDEO


KÖTTLANDET


VYKORT FRÅN LAPPLAND


HAVETS ÄNGLARKONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.