GODNATT, PARAGUAY

 

  GODNATT, PARAGUAY

  FRIA TIDNINGEN (26/4)


Ordningen är återställd i Paraguay! Om du frågar EU och USA. Först avsattes den lagligt valde presidenten Fernando Lugo sommaren 2012 efter en parlamentarisk kris, mycket lik det skeende som fick Honduras president Manuel Zelaya på fall.


Därefter avbröt Paraguay många samarbeten med Latinamerikas vänsterregeringar, allt till USA:s och EU:s offentliga lättnad. Demokratin hade återvänt. Och nu har "den moderna demokratin" kommit för att stanna.


Paraguays näste president, det mäktiga högerpartiet Colorados kandidat Horacio Cartes, har segrat efter ett val besudlat av röstköp, kontroverser och bojkott från anhängare av den störtade Fernando Lugo. Cartes för tankarna till 1900-talets allra mörkaste decennier då Latinamerika styrdes av korrupta, brutala män med privatmiliser och illegala förmögenheter.


Cartes är en reinkarnation av dåtidens despoter: en homofob som byggt sin miljardrikedom på skattefusk, tobakshandel, sedelförfalskning och, befarar många, narkotikasmuggling.


Horacio Cartes markerar förmodligen — och dess värre — ankomsten av en ny politisk epok för Latinamerika. Många blickar mot kaoset i Venezuela och befarar att demokratin är hotad. Men till skillnad från Venezuela har demokratin redan helt övergivit länder som Honduras och Paraguay och lämnat invånarna i händerna på den organiserade brottsligheten.LÄS ÄVEN

Honduras Goes Hong Kong

Terrence Malick & tystnadens hemligheter

EU:s bruna höst

Tunt regn över AzorernaLäs fler essäer, böcker, ledare & reportage av Klas Lundström.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.