FOTBOLL & FASCISM

 

  FOTBOLL & FASCISM

  FRIA TIDNINGEN (6/4)


En mediestorm har brutit ut efter att den brittiska fotbollsklubben Sunderland tillsatte italienaren Paolo di Canio som ny tränare.


Di Canio har ett brunfläckat förflutet, han har inte bara uttryckt vördnad för Benito Mussolini och vid flera tillfällen gjort romerska hälsning inför Lazios hemmasupportrar, han har även öppet förklarat sig vara fascist, men snabbt tillagt: "Jag är inte rasist."


Nu försöker di Canio tona ned betydelsen av sitt bruna förflutna, efter att personer i Sunderlands styrelse hoppat av i protest, att fotboll är fotboll och politik är politik. Ja, så kan vi kanske se på saken, om det inte vore för det bredare spektra som den globala fotbollsindustrin är en del av.


På ägarsidan syns multinationella företag anförda av korruption, löneslaveri och ryska oligarker, på supportersidan har man i Storbritannien riktat in sig på fotbollsläktarna för att värva missnöjda medborgare till British Defence League.


Det är glädjande att etik och allas lika värde äntligen har börjat diskuteras inom fotbollens slutna värld, alldeles för länge har den tillåtits leva efter egna lagar och bestämmelser.
LÄS ÄVEN

Fotbollens martyrer

Taggtråd på mittfältet — fotboll i Östtimor

Konybrevet

Vem minns en målvakt?Läs fler essäer, böcker, ledare & reportage av Klas Lundström.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.