FÖRÄNDRING I GAZA KRÄVER PÅTRYCKNINGAR

 

  "FÖRÄNDRINGAR I GAZA KRÄVER PÅTRYCKNINGAR" 

  ISRAELISK MILITÄR ANVÄNDER ELPISTOLER PÅ ESTELLES BESÄTTNING 

  FLAMMAN (25/10)


Efter halv elva på lördagsförmiddagen ekade bara tystnaden från Ship to Gazas skepp Estelle. Då hade israelisk militär bordat fartyget som efter flera månaders segling runtom i Europa närmat sig sitt slutmål: Gaza, utsatt för en omstridd blockad av Israel. Elva svenskar fördes till israeliska häkten.


Enligt Israels försvarsmakt IDF skedde bordningen i enlighet med internationell rätt och utifrån tydliga regeringsdirektiv. IDF:s första pressmeddelande tyder på att Estelles besättning, varav många kända författare och konstnärer, utövade passivt och fredligt motstånd genom att inte tillmötesgå militärens krav på att avbryta seglingen mot blockadvatten. Efter att IDF bordat fartyget bjöds den gripna besättningen, enligt pressmeddelandet, "på mat och dryck". Så var inte fallet i maj 2010 då nio turkiska medborgare sköts ihjäl under israeliska arméns våldsamma bordning av MV Mari Marmara.


Mattias Gardell, författare och religionshistoriker och själv ombord på skeppet, berättade i lördags för en av Sveriges Radios reportrar att Estelle omringats av fem israeliska fartyg. Bordningen skedde på internationellt vatten och under tisdagen vittnade frisläppta israeliska besättningsmedlemmar om oproportionerligt våld, hot och elchocker genom elpistoler.


Under tisdagen hade UD ännu inte kommenterat utvecklingen på sin hemsida, något som tros vara en del av UD:s "tysta diplomati". Däremot hade Carl Bildt skrivit om utvecklingen på sin blogg: "Vad vi anser om situationen i och kring Gaza är väl bekant, och inte minst genom EU har vi ju varit och är djupt engagerade i att successivt förbättra det humanitära och ekonomiska tillträdet till Gaza."


― Det jag hade önskat av Carl Bildt är att han inte bara lämnat över till UD att göra konsulära arbete för att bistå de fängslade svenskarna på bästa sätt utan att han också på ett mycket tydligare sätt externt uttalat sig mot Israels blockad av Gaza, säger Bodil Ceballos, riksdagsledamot för Miljöpartiet och sittande i Utrikesutskottet.


Bodil Ceballos finner det en smula märkligt att det enda allmänheten kan få veta rörande regeringens synpunkt i frågan är genom att läsa utrikesministerns dagbok.


― Utan starka och öppna påtryckningar på Israel från många EU-länder kommer vi inte att se någon förändring i landets agerande, säger hon.


Den svenska regeringen framförde i måndags kritik mot Israel för sin hantering av Estelles svenska besättning. Först kom uppgifter om att Dror Feiler, musiker och en av Ship to Gazas initiativtagare, hade förts till israelisk domstol och anklagats för att ha "hjälpt fienden". Han återbördades till de övriga senare samma dag men har inte frisläppts.


De elva svenskarna i besättningen har vägrat skriva under ett papper där de erkänner sig ha äntrat israeliskt territorium illegalt. Tvärtom uppgav Mikael Löfgren, pressansvarig för Ship to Gaza, i Studio Ett (22/10) att de fått rådet från jurister på plats att endast underteckna papper där det framgår att de förts till Israel mot sin vilja.


"Man måste betänka att här kommer ett segelfartyg med obeväpnade civila ute på internationellt vatten som överfalls utav flera militärbåtar med maskerade och beväpnade soldater. Det är inte vad jag kallar en fredlig aktion", säger Löfgren.


Håkan Gustafsson, professor i rättsvetenskap i Göteborg, skickade i helgen ett mejl till utrikesminister Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt med krav på att Sverige öppet bör protestera mot Israels behandling av Estelle.


Gustafsson skrev: "Som professor i rättsvetenskap på Juridiska institutionen vid Göteborgs universitet kräver jag att du, som Sveriges utrikesminister, protesterar mot Israels attack mot Estelle på internationellt vatten."


Våren 2010 framförde svenska oppositionspolitiker, med Jan Eliasson (numera biträdande generalsekreterare i FN) i spetsen, att säkerhetsrådet borde anta en bindande resolution som kräver Israels hävande av blockaden mot Gaza. Efter bordningen av Estelle och omhändertagandet av dess besättning, har kritik hörts från oppositionen.


Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare som seglade med Estelle i somras, krävde i ett möte med utrikesnämnden att Sverige protesterar direkt till Israel.


"Jag tog upp att jag tycker att Sverige ska protestera mot det här och framföra det direkt till Israel. Men också att man ska uttala sig emot Israels blockad av Gazaremsan, att båten ska återlämnas och lasten gå dit den ska, alltså till Gaza", sade Sjöstedt till Aftonbladet.


Vänsterledaren ville inte kommentera de rykten som florerat i norsk press om en gemensam nordisk protest mot Israel. Däremot var han "inte missnöjd" med utrikesministerns respons på Sjöstedts krav. Samma dag, måndag, dödade israeliska styrkor två personer i en flygattack mot norra Gazaremsan efter att eldstrid brutit ut med beväpnade palestinier inne i Gaza.


FN:s råd för mänskliga rättigheter fastslog i en rapport samman med bordningen 2010 att Gaza genomled en humanitär katastrof. "Bevisen inifrån Gaza var så överväldigande att påståenden om motsatsen föll på sin egen orimlighet", fastslog rapporten. Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, ser två rättsliga dimensioner kring helgens bordning: huruvida bordningen skedde på internationellt vatten och ifall det våld som uppges ha brukats var proportionerligt.


"Under fredstider har inga stater rätt att bruka våld på internationellt vatten", sade Bring i Studio Ett och påpekade att bordningen var folkrättsvidrig om den skett på internationellt vatten.


Fotnot. När denna artikel pressläggs har fyra svenskar, däribland Mattias Gardell, flugits tillbaka till Sverige.
Läs fler ledare här och essäer/debattexter av Klas Lundström här. 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.