FÖLJER BRASILIEN GREKLANDS EXEMPEL?

 

  FÖLJER BRASILIEN GREKLANDS EXEMPEL?


  FRIA TIDNINGEN [26/6]


Confederations Cup pågår för fullt i Brasilien, värdland för nästa års fotbolls-VM. Det är ett gyllene tillfälle för arrangörer att visa upp sina nya skrytbyggen: hotell, arenor och motorvägar samt åtnjuta en turisttillströmning till storstäderna. Men i Brasilien har demonstrationerna inte låtit vänta på sig: skenande levnadskostnader är bara ett exempel på plötsliga förändringar som drar igenom länder som arrangerar svulstiga idrottsevenemang.


Korruptionen brukar komma som en gåva med posten och fraktkostnaderna får skattebetalare ofta stå för. Grekland lyfter ofta fram OS i Aten 2004 som startskottet för ett ohållbart ekonomiskt luftslott som kretsade alltför mycket kring kortsiktiga projekt. De långsiktiga följderna har nu bidragit till att tvinga Grekland på knä: bostadsbubblor, lånebubblor, orättvisa IMF-lån, tomma arenor som inte längre minns idrottsevenemangens korta men förtrollande ögonblick under solen.


Väntar samma öde Brasilien när fotbolls-VM är överstökat 2014 och verkligheten återvänder?


LÄS ÄVEN

Amazonas: Reportage om jordens lungor [bok 2008, som reviderad e-bok hösten 2013]


Läs fler ledare, essäer, böcker och reportage av Klas Lundström.

 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.