BRITTERNAS RINGAR OCH SALOMONÖARNAS NAKNA FÖTTER

 

  BRITTERNAS RINGAR & SALOMONÖARNAS NAKNA FÖTTER

  FRIA TIDNINGEN 25/9

 

I det senaste numret av Dagens Nyheters utrikesmagasin Världen (10/2012) publiceras en bild av en hand och några fötter i sanden någonstans. Handen tillhör hertiginnan av Cambridge, Catherine, och fotot togs under hennes och maken prins Williams besök på Salomonöarna, i Oceanien.


Hertiginnans vigselring formar en skarp kontrast till de ärrade skolösa fötterna. Om inte annat symboliserar den Salomonöarnas politiska situation; ett ingenmansland varken fritt från Storbritanniens koloniala grepp men heller inte inkluderade när Londons politiska elit samlas för att ombesörja sina väljare.


Salomonöarna uppmärksammas när drottningar firar något, som nyligen i och med Elizabeth II:s 60 år vid makten, annars är det få som ens bemödar sig att notera örikets existens. Det skulle vara Australien, en annan medlem av det brittiska Samväldet, som kidnappat Salomonöarnas timmerindustri och gjort Melanesien till sin egen politiska bakgård.Läs fler essäer och debatter av Klas Lundström här. Lundström har även rapporterat om Salomonöarna i Den här platsen faller samman. 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN

 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.