AUSTRALIENS OACCEPTABLA ASYLPOLITIK

 

  AUSTRALIENS OACCEPTABLA ASYLPOLITIK

  FRIA TIDNINGEN 22/9

 


Medan debatten om flyktingars rättigheter inom EU har mattats av i skuggan av EMU-kriser och andra finansiella kollapser har densamma eskalerat på andra sidan klotet. Australiens parlament väntas på tisdag lagstifta om att låta båtflyktingar, ofta komna från Mellanöstern via Indonesien, skeppas vidare till förvaringsläger på avlägsna öar i Stilla havet.


Kritiken mot förslaget är hård: Laborregeringen, som svängt i frågan, hoppas kunna skeppa problemen på asylfronten långt fjärran sina kuster, menar många.


Det hela är dock en smaklös förlängning av förre premiärministern John Howards initierade politik 2004. En oansvarig hållning inspirerad av USA:s flyktingpolitik och som under de senaste åren sett över 600 personer drunkna under vådliga seglatser mellan Asien och Australien.


Pamela Curr, anställd vid ett resurscenter för asylsökande, skräder inte orden i australisk press: "Folk kommer fortsätta att drunkna, vad vi säkerställer nu är att de drunknar någon annanstans och inte precis framför oss."


Men det är å andra sidan, cyniskt uttryckt, också den politiska maktens tanke.
Läs fler essäer och debatter av Klas Lundström här. Han har även skrivit om Australiens asylpolitik och utrikespolitik i Krokodilernas land: Ett reportage om Östtimor. 


 HEM     BÖCKER      REPORTAGE      ESSÄ|DEBATT      LEDARE      E-BÖCKER      OM     ENGLISH 

PER-OVES SISTA RESA     ROUTE USA     FOTBOLL ÄR POLITIK     BRASILIENSPECIAL


KONTAKT

 

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM


@RASTAREPORTERN


 RONGO FÖRLAG
KÖPA BÖCKER?


MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.