REPORTAGE

Reportage

AP-fondens »slavpengar«

Andra AP-fonden investerar ansenliga miljoner kronor i brasilianska gruvbolag som fördrivit ursprungsfolk och använt sig av slavarbetskraft. AP-fonden hänvisar till »en dialog med bolaget sedan ett bra tag tillbaka«.


TTIP – »mer dröm än verklighet«


Förhandlingarna mellan EU och USA pågår för fullt, och målet är ett frihandelsavtal: Transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar (TTIP). Men det börjar bli bråttom ifall ett avtal ska finnas på plats innan USAs president Barack Obama lämnar Vita huset.


Från Newcastle med drömmar om kol

Ett reportage om fotboll och politik, och allt däremellan – ett lästips särskilt för den som likt undertecknad sörjer Newcastle Uniteds degradering från Premier League.


När järnet kallnar

I 160 år var Teesside i nordöstra England Storbritanniens stålbrunn. Nu är industrin i spillror; en stålkropp vars kista inte bara förseglats med politiska spikar – nu har även den första skopan med jord sköljts över den, och signalerat att nordöstra Englands stålregion längs med Teesfloden är en industriell gravplats.


Frölunda Indians cementerar stereotyper

Högsta domstolen i USA utreder Washington Redskins försök att patentsäkra sitt namn. Kritiker anser att namnet är kränkande och rasistiskt. I Sverige säger sig Frölunda Indians hylla Nordamerikas ursprungsfolk med sitt namnbyte i mitten av 1990-talet.


»Kärnkraften har ingen framtid«

Svensk kärnkraft kan vara en minne blott 2020 ifall effektskatten inte avskaffas. Den salvan delades ut på DN Debatt (9/4) och undertecknare var Jonas Abrahamsson och Magnus Hall, företrädare för Vattenfall respektive Eon, industrins mäktigaste aktörer. Men regeringen ser inte kärnkraften i morgondagens energiportfölj.


»Three Mile Islands sista vittnen.« Världens första direktsända kärnkraftsolycka.

Den första kärnkraftsolyckan som kablades ut över världen var Three Mile Island (TMI) utanför Harrisburg, Pennsylvania. De som vägrar glömma det som hände den 29 mars 1979 har såväl myndigheter som det politiserade kollektiva minnet emot sig.


»Arktis: Klimatmötets saltade godispåse.« Varför kan vi inte låta bli att nalla av morgondagens värld?

Det globala klimatmötet hålls i ett Paris i chock efter terrordåden fredagen den 13 november. Längre norrut, i Arktis, väntar invånare på att världens länder ska göra gemensam sak och vända klimatskutan, bort från 2-gradersstupet i horisonten. Men väntar gör även energiindustrin och militära intressen som i Arktis ser de isfria farlederna som den nya geopolitiska tidens snabbaste väg till rikedomar och inflytande.


Evig brand i Pennsylvania

I USA är debatten om fracking avslutad, i Europa är gruvmetoden underlag för politiska diskussioner. Där den amerikanska gasindustrin etablerat sig har nästa fas påbörjats: pipelines ska dras genom Pennsylvanias skogar för att underlätta transporten från mark till kund. Men vad kommer en fortsatt gasproduktion att innebära och hur kan den rädda döende gruvsamhällen?


Beväpnade flygfän över Arktis

[med Tigran Feiler] En av världens största militära flygövningar under 2015 var Arctic Challenge Exercise. Motsvarande en tredjedel av Sverige, med Luleå som svensk bas, har använts i en övning som inkluderat nio länder, varav merparten fullvärdiga Nato-medlemmar. Övningen har ägt rum i en tid då tonläget mellan Ryssland och Nato nått skarpt läge och då Arktis smältande isar har öppnat vägen in i en ny geopolitisk krutdurk.


Ljuv musik från ovan

[med Tigran Feiler] Frekventa militärövningar och en växande testverksamhet av vapen har gjort globala aktörer som Nato och Boeing till återkommande besökare i några av Europas sista vildmarker och urskogar. Näringslivet i Luleå välkomnar de inkomster och jobbtillfällen som den internationella flygövningen Arctic Challenge Exercise medför – men i inlandet kraftsamlar småskaliga näringar för att kunna överleva.


Nato-övning i paradiset

[med Tigran Feiler] Enligt Försvarsmakten är den Nato-ledda flygövningen Arctic Challenge Exercise (ACE) en unik möjlighet för Sverige att förbättra sin försvarsförmåga i samklang med Nato. Men i skuggan av övningen växer protester mot att Norrbotten blivit en återkommande skådeplats för storskaliga militärövningar i Natos regi.


Malmbältets skilda världar

[med Tigran Feiler] Malmbältet har alltid haft en central roll i Sveriges ekonomi. I dag kantas regionens framtid av frågetecken. I Pajala gick drömmen om en lönsam malmgruva i kras. Och när den statliga gruvjätten LKAB firar 125 år som gruvbolag i Norrbotten överskuggas festligheterna av rekordlåga järnmalmspriser och beskedet att 400 jobb försvinner före 2016.


Att bygga och riva en stad

[med Tigran Feiler] I Kiruna flyttas en stad, i Gällivare och Malmberget ska två städer bli en. Den mindre kända stadsomvandlingen i Gällivare kommun kantas av vemod och stora drömmar i tider av svikande malmpriser. Men vilka värden kan inte flyttas på?


Vykort från »Afrikas Stalingrad«

Vi kör i 14 timmar längs undermåliga vägar genom världens snabbast växande ekonomi. Från södra till östra Angola. En och annan bensträckare, några rökpauser för chauffören Tuga (»sköldpaddan«). Vi lämnar ökenprydd atlantkust bakom oss och reser mot provinsen Cuando Cubangos torka. Söderut ligger Namibia, österut Zambia. I ingenmanslandet däremellan: Cuito Cuanavale, »Afrikas Stalingrad«.


Kärnavfallets pionjärer

»Världens dyraste begravning.« Det skulle Onkalo, planerad gravplats för Finlands kärnavfall, kunna kallas. Men Onkalo är en ovanlig kyrkogård, här lever det begravda vidare i flera hundra tusen år. Arbetaren har besökt platsen som ska ge svar på kärnkraftsindustrins svåraste utmaning: hur att bäst förvara livsfarlig avfall.


Portugals postkoloniala migration

Portugals historia präglas av dubbelriktade migrationsrörelser mellan den forna stormakten och dess kolonier. I dag är Portugal ruinerat och hoppet sätts till de tidigare koloniernas växande ekonomier. Under resor i Östtimor, Angola och Portugal framträder verkningarna av en förvirrad portugisisk »självbild« med starka band till storhetstiden.


Per-Oves sista resa

[med Ivar Andersen] På morgonen den 29 april 1992 påträffades den svenske frilansfilmaren Per-Ove Carlsson med halsen avskuren i Kiunga i Papua Nya Guinea, nära gränsen till Västpapua. Han hade bedrivit kritiskt granskande journalistik i ett av världens mest tillslutna och okända konfliktområden. Ytterst få internationella journalister med ambitionen att granska hade besökt Västpapua sedan Indonesien stängde området för journalister i maj 1963. Per-Ove Carlsson var en av dem. Nu var han död. Hittad med halsen avskuren, i en pöl av blod.

Förbifart Stockholm. Svenska 1,5°-politikens stötesten.

13 december 2015. Klimatmötet i Paris, COP21, är över. Världen sägs vara enad i sin strävan att minimera klimatförändringar under 21:a århundradet, att hålla dessa så nära 1,5 grader som möjligt. I Sverige är utmaningen framför allt CO2-utsläpp från fordonstrafiken.


»Den sista vildmarken«

Angola har på sistone utmärkt sig för sin snabba ekonomiska tillväxt, dessförinnan rådde 30 års blodigt inbördeskrig. Kommer morgondagen att tillhöra Angolas vildmark? I utkanten av alla frågetecken finns en ung generation som vill mer med sin framtid än servera rika västerlänningar som letar efter södra Afrikas sista outforskade hörn.


Där alla känner presidenten

I Uruguay har alla en åsikt om 79-årige presidenten José »Pepe« Mujica. Många talar om honom som vore han en morfar eller skojfrisk farbror. De flesta vet var hans ranch ligger och beskriver gärna färdvägen i detalj, är han inte hemma finner du el presidente på restaurangen intill. I skuggan under trädet dricker Mujica sin yerba mate (sydamerikanskt te), som vem som helst. Han ingick i gerillan Tupamaros som bekämpade Uruguays militärdiktatur 1973–1985, blev skjuten ett antal gånger och hölls fängslad i fjorton år, merparten isolerad från omvärlden.



De svikna EU-skeptikerna

Veckan före EU-valet 2014 är det pridefestival på Gran Canaria. Regnbågsflaggor, tusentals besökare, turistsektorn drar en lättnadens suck. Men här är problemen många och EU-valet möts av skepsis och förakt. Många av finanskrisens offer står att finna i EU:s mest söderliggande skärgård. Det firas i Madrid. Spanska fotbollsligan har avgjorts och Atletico Madrid står som segrare före storklubbarna Barcelona och Real Madrid. Spelarna firas likt hemvändande krigshjältar i den spanska huvudstaden. »Hur kan folk bry sig om fotboll medan finanskrisen förstör liv«, säger David Meijas, taxichaufför på södra Gran Canaria.



Skogens pris

En nylagd väg utanför Stensele, utanför Storuman i södra Lappland, signalerar närvaro. Mänsklig närvaro. Och att det blir svårare att se skogen för alla fällda träd. Den gruslagda ytan leder uppför vad som förut var en mossklädd häll. Färden går rakt in i skogen. Spår syns efter någon som en kort stund uppehållit sig här för att senare försvinna och ta en del av skogen med sig. En öde sågmaskin stirrar ut över en glänta. Men det är inte resultatet av en storm, det är en smal, öppnad springa till en av Sveriges viktigaste inkomstkällor: skogsindustrin.


Havanna ömsar skinn

Heraldo är liksom många andra kubaner lediga under jul- och nyårshelgen. Ledig från arbetet vid en grönsaksodling i ett lummigt område i den kubanska huvudstadens utkanter. Eller »på landet«, som han själv uttrycker det. Cambio. Förändring. Han väger ordet på läppen, balanserar det mellan för- och nackdelarnas utsagor. »Jag lever i Babylon«, säger han, märkbart intresserad av reggaekulturens uttryck och filosofi. Det finns tydligen två Havanna: ett civiliserat och ett ociviliserat.


11 september

Nedre Manhattan. 9/11 Memorial Site. Stämningen är god. Sedan hösten 2001 rinner många floder hit. Till platsen för två fallna torn, numera brunnar som tar emot evigt fallande vatten.


»Vykort från Lappland« på KIT.se

INFO Spännande KIT.se har valt att även publicera mitt reportage Vykort från Lappland, även det i sin helhelt. I tre delar tas läsaren med till Adak, Bastuträsk och Sorsele, orter som söker finna sig en plats i ett framtida landskap i det land i EU som urbaniseras snabbast.


»Svarta ankungen« på KIT.se

INFO Spännande KIT.se har valt att publicera Svarta ankungen i sin helhelt: mitt granskande reportage om guldgruvan Svartliden i Lapplands hjärta. En sann historia om glesbygdens nya arbeten, modernt slaveri, miljöskandaler och guldets eviga lockelse.