LJUD

Ljud

Minnet efter Three Mile Island

STUDIO ETT Three Mile Island, utanför Harrisburg i USA i mars 1979, var den första kärnkraftsolyckan som gav eko över världen. Det var länge oklart hur allvarlig olyckan var. Myndigheternas besked växlade från dag till dag. Enligt den officiella utredningen hade allmänheten utsatts för ytterst små utsläpp, men än i dag litar många av dom som bodde i närområdet inte alls på det budskapet, och oron påverkar deras liv.


Angolas ärr efter Kalla kriget

STUDIO ETT I dag är Angola en av världens snabbast växande ekonomier. Annat var det under det 30-åriga inbördeskrig som varade från och med Angolas självständighet 1975 fram till 2002. En blodig konflikt som lämnade landet i ett splittrat tillstånd. Men trots 12 år av fred med rikliga oljeinkomster har utvecklingen gått långsamt – framför allt på landsbygden långt ifrån Angolas huvudstad Luanda. Av olika anledningar.


Mistlurens klagan


»En timme innan dom långsamt kör in mej i kistkuvösen, och lägger sina iskalla fotolinser

på min nakna kropp, talar kvinnan med sej själv i kafeterian. Hon talar ett språk bara hon känner till,

med vänner bara hon älskar. Hon blickar in i en livets spegel som bara ser henne, då en hel värld omkring gjort henne osynlig.«

Statyn som försvann

Jag är på väg till Salazars stad, för att se en staty jag inte ens visste fanns. Eller ens förstod ännu kunde finnas. I Europas sista långlivade diktators födelsestad Santa Comba Dão har statyn efter Salazar rivits och ersatts av ett monument som hedrar Portugals ex-kolonier. Självbilden av ett världsomspännande imperium som fallit.


Sätraskogens naturreservat och Förbifart Stockholm


Där Sätraskogen slutar, ett smärre stenkast från Skärholmen centrum, har det nyligen planterats träd på en äng där hundar brukar rastas. Plantorna står uppställda på precisa led och blickar ut över den vältrafikerade vägen. De nyplanterade träden symboliserar kanske människans härskarteknik över Moder jord. En skog får mer eller mindre ge vika för Sveriges största infrastrukturprojekt någonsin, en bit därifrån planteras nya träd. I räkenskaperna kommer det se ut som om allting i slutändan kompenseras. Men är det verkligen så?
Ramonas natt

Klockan är 03.42. Så här dags finns bara en årstid: kyla. Så här dags finns bara en sinnesstämning: längtan. Längtan till en säng, bort, till någonting.

Det senare lever i Ramonas blick. Hon har just släckt sin handrullade cigarett och slängt fimpen i en blomkruka vid ingången till härbärget i Gillettes utkanter. Det var röksuget som väckte henne, eller kanske hungern. Ibland smälter dessa två drifter samman och det är svårt att veta om du är hungrig för att du vill röka eller om du röker för att saknar något att äta. Kvar i sängen hon tilldelats för natten ligger Molly May, hennes katt. Om några timmar, i gryningen, måste de lämna härbärget.