OLJA - DEL 2 I BOKSERIE OM USA:s ENERGIPOLITIK

Välkomna till »USA:s Saudiarabien«!


TEXT & FOTON Klas Lundström

OMSLAG Carl Torstensson

FÖRLAG Telegram Bokförlag

SIDOR 70 [pocket], 80 [e-bok]

ISBN 9789174236699


I Norra Dakota gräver vita män efter svart guld och försämrar kvinnors rättigheter.


I Norra Dakota - en delstat dold bakom prärietystnad och lynniga väderlekar - finns en av USA:s största och viktigaste gas- och oljeregioner. Liknelsen med Saudiarabien kan även inkludera kvinnors rättigheter.


På senare år har Norra Dakota tagit flera kliv mot ett totalförbud av abort samtidigt som oljeboomen bidragit till att göra delstaten till en av USA:s farligaste för kvinnor. Sexuella övergrepp, våld och en växande organiserad brottslighet i boomstäder som Williston har ritat om delstatens politiska och sociala karta. Energibonanzan har drivit upp priser på bostäder och dagligvaror till nivåer få lokalbor mäktar med.


Vilken framtid väntar efter att oljecirkusen packat ihop och rest vidare? Ett avfolkat och ekologiskt utarmat prärielandskap eller ett samhälle som ersatt småskaliga jordbruk och med hjälp av oljeintäkter banat väg för nya industrier? Norra Dakota förblir sitt historiska arv troget: under 1800- och 1900-talet var delstaten destination för skandinaviska migranter - än i dag fortsätter migranter att söka sig hit för att smida lyckliga liv, nu av svart guld.


Frilansjournalisten och författaren Klas Lundström tecknar ett respektfullt men oroväckande porträtt av en amerikansk delstat fjärran de mediala och politiska metropolerna. Här kommer socialarbetare, abortläkare, oljekarlar och lokalreportrar till tals, och samtliga bidrar till att belysa de konsekvenser som följer i spåren när mäktiga män placerar borrar i marken på jakt efter svart guld.


Olja är andra delen i Klas Lundströms bokserie om USA:s energipolitik. Tredje delen - Koppar - släpps i oktober 2014.


Presskontakt och övriga frågor: Carl Torstensson [Telegram Bokförlag]