KÄRNKRAFT - DEL 1 I BOKSERIE OM USA:s ENERGIPOLITIK

Kärnkraftsthriller inleder reportageserie om USA:s energipolitikTEXT & FOTON Klas Lundström

OMSLAG Carl Torstensson

FÖRLAG Telegram Bokförlag

SIDOR 92 [pocket], 80 [e-bok]

ISBN 9789174236644


Hur säker är egentligen atomkraften?


I fyra delar och en slutlig reportagebok kommer journalisten och författaren Klas Lundström att kartlägga USA:s energipolitik under hösten 2014. Först ut en gedigen granskning av kärnkraftens färd från atombomber och försvarspolitiska hemligheter till kärnkraftsolyckan vid Three Mile Island, i Harrisburg, Pennsylvania. En härdsmälta som är en politisk thriller hämtad ur verkligheten.


I Harrisburg, Pennsylvania, har Tage Danielssons ord blivit en märklig sanning: »Det där som hände i Harrisburg var så ytterst osannolikt, så att egentligen har det nog aldrig hänt.«


Tage Danielsson talade om härdsmältan vid kärnkraftverket Three Mile Island den 28 mars 1979 och fastän kärnkraftsindustrin förnekar katastrofens långsiktiga konsekvenser kan ingen påstå att den aldrig hände.


Fråga de drabbade som levt med sjukdomar, förstörda grönsakslundar och mardrömmar. Men framför allt med känslan av att vara ifrågasatta, anklagade som lögnare för att de fortsätter att kämpa för en värld utan kärnkraft. Härdsmältan innebar startskottet för en mörkläggning av kärnkraftens avigsidor som pågår än i dag och som inkluderar rättsväsende, Vita huset, forskare och USA:s försvarsmakt. »Det militärindustriella komplexet«.


Frilansjournalisten och författaren Klas Lundström har inte bara besökt städerna som drabbades av härdsmältan vid Three Mile Island, utan även regioner långt fjärran östkustens maktkorridorer, till Södra Dakotas »Badlands«, där läckande och övergivna urangruvor bryter ned levnadsvillkoren för USA:s mest marginaliserade samhällsgrupp: ursprungsfolket oglala-lakota.


Kärnkraft är första delen i Klas Lundströms bokserie om USA:s energipolitik (Telegram Bokförlag). Andra delen – Olja – släpps i mitten av september 2014.


Presskontakt och övriga frågor: Carl Torstensson [Telegram Bokförlag]