BÖCKER

Shop

INFO Telegram Bokförlag har gjort det enkelt för den som vill beställa mina böcker, både som e-bok eller i pappersform. Den intresserade når hemsidan här.


»Inferno«


Ute som e-bok och pocket 5 februari 2015!


»Inferno« föddes av en slump en sen kväll när jag läste om Jeffrey City, ett borttynande samhälle i mellersta Wyoming. Liksom den här boken växte Jeffrey City fram ur ingenting under 1930-talet och är ett av många märkliga och sorgliga exempel på energiindustrins kortsiktighet.


2015: USA:s president Barack Obama närmar sig slutet på sin andra mandatperiod. Hur mycket har han hunnit, velat och kunnat samlat på sig i form av trovärdig klimatpolitik? Den som utmanar den amerikanska energiindustrins till synes självklara maktpositioner utmanar inte bara USA:s geopolitiska överhöghet – den ifrågasätter även dess identitet.

»Arkipelagen«

Ute som pocket och e-bok november 2014!


Arkipelagen: Indonesien sträcker på sig är en svårdefinierad litterär upplevelse. Det är å ena sidan en spännande reseskildring, å andra ett politiskt reportage för att då och då glida iväg på besök i litteraturens och historiens behagliga och mindre behagliga bakgator.


Bokens röda tråd är rörelsen i världens största skärgård: Indonesien. En färd inte nödvändigtvis framåt men alltid på väg till något. Och längs vägen stiftar läsaren bekantskap med några av Indonesiens tusentals centrum: Sydostasiens politiska hjärta, Jakarta; myternas tjusigaste bygge, Bali; gudarnas gemensamma plats, Java; och världens äldsta urskog, Borneo.

»Bolívars Amerika«

Ute som e-bok september 2013!


Simón Bolívar, El Libertador.  Befriaren, generalen, diktatorn, presidenten, drömmaren, realpolitikern och revolutionären som korsade stigar i vad som en gång kallades Gran Colombia och som förkroppsligade drömmen om ett enat Amerika där de postspanska kolonierna förenades för att möta hotet från det växande »hotet från Norr« – USA.


Klas Lundström tar läsaren med på ett svindlande, litterärt reportage som tar oss från Simón Bolívars sista arbetsrum, via nobelpristagaren Gabriel García Márquez' romaner, igenom 200 år av inbördeskrig, militärjuntor, korruption och utbredd misär fram till dagens backpackers och den form av nykolonialism som har växt fram. En resa som höll på att sluta i kallblodigt mord.


Del 4 i bokserie om USA:s energipolitik:

»Kol«

Ute som e-bok och pocket 15 november!


I »USA:s energihuvudstad« – Gillette, Wyoming – delar frilansjournalisten och författaren Klas Lundström en tidig frukost med stadens kolarbetare. Män som tjänar stora och grova pengar på hårt arbete i Powder River Basin, en av världens kolrikaste regioner.


Staden är även känd för begreppet »Gillettesyndromet«. I städer knutna till monoindustrier återfinns ofta höga levnadskostnader, växande sociala klyftor, sexuellt våld, ökad brottslighet och stigande mental ohälsa. Samma skador som människans gruvdrift tillfogar Moder jords ekosystem drabbar också henne själv. Något som visar sig stämma gällande USA:s miljöfarliga kolindustri.

Del 1 i bokserie om USA:s energipolitik: »Kärnkraft«

Ute som e-bok och pocket 15 augusti!


I fyra delar och en slutlig reportagebok kommer journalisten och författaren Klas Lundström att kartlägga USA:s energipolitik under hösten 2014.


Först ut en gedigen granskning av kärnkraftens färd från atombomber och försvarspolitiska hemligheter till kärnkraftsolyckan vid Three Mile Island, i Harrisburg, Pennsylvania.


En härdsmälta som är en politisk thriller hämtad ur verkligheten.

»Per-Oves sista resa«

Tillsammans med Ivar Andersen

Ute som e-bok och pocket februari 2014


På morgonen den 29 april 1992 påträffades den svenske frilansfilmaren Per-Ove Carlsson med halsen avskuren i Kiunga i Papua Nya Guinea, nära gränsen till Västpapua: ett av världens mest tillslutna och okända konfliktområden.


Per-Ove Carlssons öde är höljt i mysterier. I jakten på dess lösning bestämde sig Ivar Andersen och Klas Lundström för att följa i hans fotspår. Kanske var det för sent att finna nya uppgifter i Kiunga. Kanske hade tiden i stället verkat i motsatt riktning, och nött ned motsättningar och kontroverser så att vittnen nu vågade träda fram.

 
 
 
 

Del 3 i bokserie om USA:s energipolitik: »Koppar«

Ute som e-bok och pocket 15 oktober!


Frilansjournalisten och författaren Klas Lundström visar hur saker och ting faller från samma träd i Montana: en monokultur rest kring ändliga naturresurser.


Under Första världskriget kallades Butte »världens rikaste stad« till följd av sina koppartillgångar, här levde »kopparkungarna« och en av USA:s starkaste fackförenings-rörelser sida vid sida. De senare förde en kamp om skäliga löner och villkor som slutade i politiska mord och undantagstillstånd samtidigt som »Förbudstiden« öppnade dörrarna för organiserad brottslighet och politisk korruption. Vad händer nu?


Del 2 i bokserie om USA:s energipolitik: »Olja«

Ute som e-bok och pocket 15 september!


Vilken framtid väntar Norra Dakota efter oljecirkusen? Ett avfolkat och ekologiskt utarmat prärielandskap eller ett samhälle som ersatt småskaliga jordbruk och med hjälp av oljeintäkter banat väg för nya industrier?


I Olja kommer socialarbetare, abortläkare, oljekarlar och lokalreportrar till tals. Samtliga bidrar till att belysa de konsekvenser som följer i spåren när mäktiga män placerar borrar i marken på jakt efter svart guld.

»Badlands«

Ute som e-bok november 2013


Badlands är en litterär och geografisk roadtrip till platser du inte visste existerade, varken på kartan eller i verkligheten. Blue Mountains på Jamaica, Moskitkusten på gränsen mellan Nicaragua och Honduras, Patagonien och Eldslandet. Mytomspunna, bortglömda platser som tillsammans formar en kritisk lins att hålla upp mot världens utvecklingshets.


Läsaren tas med till illegala gruvplatser, svåråtkomliga kaffeodlingar i bergen, stängda djungelstäder, migrantkvarter vid världens bokstavliga ände och ett möte med verklighetens Gollum. Följ med till det Amerika du sällan får stifta bekantskap med i tidningar och på tv. Välkommen till södra Amerikas Badlands!