VEM BLIR MAJ BRITT THEORINS ARVTAGARE?

FRIA TIDNINGEN (23/1)

 

I måndags (21/1) mottog tidigare riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Maj Britt Theorin årets Martin Luther King-pris för sitt outtröttliga fredsengagemang. Det är en synnerligen välförtjänt pristagare som inom Socialdemokraterna i decennier varit en högljudd och viktig nedrustningsförespråkare.

 

Hon har i mångas ögon varit en obekväm påminnelse om Sveriges ohållbara vapenexport och de odemokratiska och rentav kuppartade omständigheter som beredde väg för Jas-projektet på 1970-talet. Hon dolde inte sin besvikelse över Olof Palme som vid sin återkomst till makten lät Jas-projektet fortgå, och hon har starkt kritiserat Göran Perssons regering för att kränga Jas-plan till ett fritt men utfattigt Sydafrika i slutet av 1990-talet.

 

"Vad Sydafrika behövde var ju knappast Jas-plan, de behövde hjälp för att bygga upp sin demokrati", sa Theorin i P3 Dokumentärs Jas-projektet.

 

Det är bara att hoppas att arvtagare till Theorins modiga och oumbärliga kamp för nedrustning finns inom riksdagens väggar. I tider av nya beställningar av Jas-plan, Folk och försvar-konferenser och inofficiella Nato-medlemskap är det enkelt att konstatera att svensk politik lider akut brist på modiga och alliansfria pacifister.

 

 

Läs fler essäer/debatter och reportage av Klas Lundström.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM

 

@RASTAREPORTERN

RONGO FÖRLAG

 

 

 

KÖPA BÖCKER?

 

MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT © ONEWEB 2013 | ALL RIGHTS RESERVED | WWW.KLASLUNDSTROM.COM