Vår tids

Mistah Kurtz

 

LEDARE | FRIA TIDNINGEN

Tjostolv Moland har hittats död i sin cell i Demokratiska Republiken Kongo. Där hade han suttit sedan 2010, dömd till döden bland annat för att mördat sin kongolesiske chaufför tillsammans med vännen och kollegan Joshua French.

 

Båda nekade till dådet och deras närvaro i Kongo har förblivit inbäddad i mystik. Vad vi vet är att de arbetat som legosoldater, livvakter, yrkesmilitärer och sympatiserat med våldsglorifierande nyfascistiska rörelser med lösa band till Skandinaviska partier.

 

Hur Moland dog är ännu inte känt, och frågan är ifall dennes död någonsin kommer att bli helt klarlagd, med tanke på de frågetecken som ännu bidar kvar kring mordet de dömts för. Klart är att Moland dog som en modern Mistah Kurtz (en av karaktärerna i Joseph Conrads Mörkrets hjärta). Innanför fängelsemurarna miste han till sist kontakten med verkligheten, vännen French hade blivit hans fiende, i rättssalen kunde omvärlden åse en ung man vars psykiska tillstånd helt hade kollapsat.

 

Liksom Mistah Kurtz i Conrads Mörkrets hjärta hade Tjostolv Moland kommit till Afrikas hjärta för att bygga sig ett personligt imperium på bekostnad av det politiska och ekonomiska kaos som utgjorde deras omvärld. Och liksom den fiktiva Kurtz har Moland lämnat fler frågetecken än svar efter sig.

 

Läs Klas Lundströms essä om Morten A Stroksenes bok "Ett mord i Kongo".

 

 

LÄS ÄVEN

Västpapuas Avatar

Terrence Malick & tystnadens hemligheter

Ett barn väntar på mat

Vi ska alla åt samma håll

 

 

Läs fler ledare, essäer, böcker och reportage av Klas Lundström.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JA, JA, JA, JA,

JAG VILL ÅKA TILL HARRISBURG ...

 

JA, JA, JA, JA, JA,

JAG VILL ÅKA DIT!

 

FÖLJ MED TILL PLATSEN FÖR VÄRLDENS

MEST FÖRTRÄNGDA KÄRNKRAFTOLYCKA ...

 

LÄS ALLA ARTIKLAR I SERIEN ...

 

Route USA!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM

 

@RASTAREPORTERN

RONGO FÖRLAG

 

 

 

KÖPA BÖCKER?

 

MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT © ONEWEB 2013 | ALL RIGHTS RESERVED | WWW.KLASLUNDSTROM.COM