VALARNAS KRIG

FRIA TIDNINGEN (23/2)

 

Under onsdagen spreds uppgifter om att en japansk valtrålare ska ha rammat ett fartyg tillhörande miljöorganisationen Sea Shepherds. Japan fortsätter att jaga val trots högljudda protester från omvärlden, och i över tio år har Greenpeace och Sea Shepherds försvårat valtrålarnas arbete i Stilla havet.

 

Sea Shepherds metoder har många en åsikt om, men civil olydnad och konfrontationer tycks vara enda sättet att lyfta Japans valpolitik på agendan.

 

Japan, å sin sida, har inte visat minsta tecken till att ändra sin syn på kommersiell valfångst. Tvärtom utmålas konfronterande miljörörelser som bovarna i dramat, trots att Australien har uttalat sig kritiskt mot Japans valfångster.

 

Om inte världssamfundet tar frågan på allvar lär vi fortsätta att höra om vådliga olyckor i samband med Japans skoningslösa slakt på utrotningshotade valarter. Till havs råder laglöst land för alla inblandade: fiskare, aktivister och valar.

 

 

LÄS ÄVEN

The Kim Show

Tema: Västpapua

Krokodilernas land: ett reportage om Östtimor

Fiskarna i Hong Kong

 

Läs fler ledare, essäer/debatter och reportage av Klas Lundström.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM

 

@RASTAREPORTERN

RONGO FÖRLAG

 

 

 

KÖPA BÖCKER?

 

MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT © ONEWEB 2013 | ALL RIGHTS RESERVED | WWW.KLASLUNDSTROM.COM