Sverige knuffar Ryssland mot diktatur

LEDARE | FRIA TIDNINGEN

 

Sverige inhämtar information om Rysslands politiska ledarklan och förmedlar uppgifterna vidare till NSA – USA:s motsvarighet till FRA – och i längden till CIA och Vita huset. Det är uppgifter som nu har bekräftats av SVT-reportern Fredrik Laurin som fått tillgång till visselblåsaren Edward Snowdens "Sverige-akt".

 

Fredrik Laurin är förvånad att Sveriges roll i den amerikanska underrättelsetjänsten var så djup. Men Allan Widman (Fp) – Natos bäste vän i svensk riksdag och en av de mest lidelsefulla spionagekramarna i svensk debatt – ser inga som helst problem eller skrupler med de avslöjade uppgifterna. Mellan raderna ifrågasätter han om vi alls borde finna saken märklig: USA är en demokrati och vi samarbetar med demokratier.

 

Case closed, saken biff.

 

Det handlar snarare om den större bilden, där Sveriges gengåvor från USA ännu väntar på att halas ut i ljuset. Är det USA:s mångåriga intresse av svenska vänstersympatisörer, miljöaktivister och muslimska ledare som nu även blivit regeringen Reinfeldts dito?

 

Klart är i alla fall att Sveriges undfallenhet framför Vita husets beställningar inte bara är i strid med den officiella alliansfriheten, den kommer på sikt att bidra till ett Ryssland som går djupare in i paranoians och repressionens tunnel. Och det är knappast Sveriges uppgift att knuffa grannen i öst i den riktningen.

 

 

Läs fler reportage, essäer, böcker och ledare av Klas Lundström

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-shop

 

Läs även

 

ROUTE USA!

 

 

 

 

Missa inte Klas Lundströms nya bok om Indonesien

 

Arkipelagen

 

Läs mer på Telegram Bokförlags hemsida

 

 

Klas Lundströms böcker

finns nu som e-böcker

 

Uppdaterat material

Reviderade texter

Bonusmaterial

 

COPYRIGHT © ONEWEB 2013 | ALL RIGHTS RESERVED | WWW.KLASLUNDSTROM.COM