SALOMONÖARNAS TSUNAMI ― EN DEL AV NÅGOT STÖRRE

FRIA TIDNINGEN (9/2)

 

En tsunami har sköljt in över Salomonöarna, fyra timmars flygresa norr om Australien, med meterhöga vågor och förödande efterskalv som följd.

 

Det är inte första gången just Salomonöarna lider i sviterna av en tsunami som krävt såväl dödsfall som dränkta byar; de tusen öarna som utgör öriket som på 1970-talet erhölls visst självstyre av Storbritannien vilar på en havsbotten känd för frekventa vulkanutbrott.

 

Naturkatastroferna slår också hårdare mot Salomonöarna på grund av illegal timmerindustri och utbrett dynamitfiske. Timmerindustrin när den asiatiska marknaden (där efterfrågan på svartlistade sorter är stor) och den monokultur som brett ut sig på Salomonöarna utsätter befolkningen för svåra epidemier och gör ekologin än mer bräcklig och utsatt vid händelser av exempelvis tsunamis.

 

Det brittiska kungahuset, alltjämt Salomonöarnas officiella statschef, stannade till här samman med "firandet" av drottning Elizabeth II:s 60 år på tronen. Men besöket genererade inte i samtal rörande en mer demokratisk timmer- eller fiskemarknad, besöket snarare underströk örikets isolering och utsatthet.

 

Ett tillstånd som blev allra tydligast när den senaste tsunamin släckte liv, infrastruktur och hopp på Salomonöarna.

 

Läs mer om Salomonöarna av Klas Lundström: boken Den här platsen faller samman, och ledarartikeln "Britternas ringar och Salomonöarnas nakna fötter".

 

 

LÄS ÄVEN

Italiens bruna spöke

Information Instead of Arrows

Tema: Finanskrisen

Alla vill till Mörkrets hjärta

 

Läs fler ledare, essäer/debatter och reportage av Klas Lundström.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM

 

@RASTAREPORTERN

RONGO FÖRLAG

 

 

 

KÖPA BÖCKER?

 

MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT © ONEWEB 2013 | ALL RIGHTS RESERVED | WWW.KLASLUNDSTROM.COM