ITALIENSKT VAL, SKADAD DEMOKRATI

FRIA TIDNINGEN (27/2)

 

Italien har gått till valurnorna. Det ickevalda teknokratistyret lett av ekonomen Mario Montti ska avlösas av en vald regering. Men vilket blir arvet från det år som Italien styrdes enligt semi-diktatorisk modell?

 

De ekonomiska stålbad i form av reformpaket och sociala nedskärningar som Montti, påhejad av Bryssel, iscensatt utan väljarnas stöd kan inte ersättas av bättre trygghetssystem över en natt.

 

Mycket är skrivet i stjärnorna, men en sak är klar: ju längre bort från maktens korridorer Silvio Berlusconi håller sig, desto bättre. Italiens parlamentariska läge det senaste decenniet, med minoritetsregeringar och upplösta allianser, har skadat landets politik och kan användas som skräckexempel på hur parlamentarisk demokrati stagnerar istället för att lyssna på sina medborgare.

 

Och denna tradition tycks förlängas: det senaste valet ser ut att sluta i ett liknande ställningskrig, utan långsiktig vinnare.

 

 

LÄS ÄVEN

EU:s bruna höst

Italiens bruna spöke

Fittja Paradiso 2.0.

Den glömda byn

 

Läs fler ledare, essäer/debatter och reportage av Klas Lundström.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM

 

@RASTAREPORTERN

 

RONGO FÖRLAG

 

 

 

KÖPA BÖCKER?

 

MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT © ONEWEB 2013 | ALL RIGHTS RESERVED | WWW.KLASLUNDSTROM.COM