GODNATT, PARAGUAY

FRIA TIDNINGEN (26/4)

 

Ordningen är återställd i Paraguay! Om du frågar EU och USA. Först avsattes den lagligt valde presidenten Fernando Lugo sommaren 2012 efter en parlamentarisk kris, mycket lik det skeende som fick Honduras president Manuel Zelaya på fall.

 

Därefter avbröt Paraguay många samarbeten med Latinamerikas vänsterregeringar, allt till USA:s och EU:s offentliga lättnad. Demokratin hade återvänt. Och nu har "den moderna demokratin" kommit för att stanna.

 

Paraguays näste president, det mäktiga högerpartiet Colorados kandidat Horacio Cartes, har segrat efter ett val besudlat av röstköp, kontroverser och bojkott från anhängare av den störtade Fernando Lugo. Cartes för tankarna till 1900-talets allra mörkaste decennier då Latinamerika styrdes av korrupta, brutala män med privatmiliser och illegala förmögenheter.

 

Cartes är en reinkarnation av dåtidens despoter: en homofob som byggt sin miljardrikedom på skattefusk, tobakshandel, sedelförfalskning och, befarar många, narkotikasmuggling.

 

Horacio Cartes markerar förmodligen — och dess värre — ankomsten av en ny politisk epok för Latinamerika. Många blickar mot kaoset i Venezuela och befarar att demokratin är hotad. Men till skillnad från Venezuela har demokratin redan helt övergivit länder som Honduras och Paraguay och lämnat invånarna i händerna på den organiserade brottsligheten.

 

 

LÄS ÄVEN

Honduras Goes Hong Kong

Terrence Malick & tystnadens hemligheter

EU:s bruna höst

Tunt regn över Azorerna

 

 

Läs fler essäer, böcker, ledare & reportage av Klas Lundström.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM

 

@RASTAREPORTERN

RONGO FÖRLAG

 

 

 

KÖPA BÖCKER?

 

MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT © ONEWEB 2013 | ALL RIGHTS RESERVED | WWW.KLASLUNDSTROM.COM