EN HAVSSKÖLDPADDAS DÖD:

Vad säger det om oss?

[FRIA TIDNINGEN 5/12]

 

Den enorma havssköldpaddan hade redan flutit med tidvattnet i några dagar, berättar en kvinna längs en strand i norra Australien. Nu ligger honan på rygg, angripen av en flughord. Döden kan mycket väl ha varit följden av hög ålder, sjukdom eller de stingrockor som skymtats längs kusten på sistone.

 

Men kvinnan, som just är till att ringa myndigheterna för att be dem transportera bort kadavret, tror att döden bottnar i svald plast. Sköldpaddan kan ha svalt plast i form av flaskor eller möbelrester, i tron att kroppen kunde att bryta ner.

 

Plasten kan därefter ha kostat sköldpaddan livet i form av kvävning eller drunkning, då plasten kan svälla lungorna och få det redan tunga djuret att sjunka som en sten. Plast syns till varstans: i brända sophögar, i vattenbrynet, under palmerna.

 

Hunger kan ha tvingat sköldpaddan att desperat försöka äta plasten. Förra årets orkan slog hårt mot såväl människor som djur och natur. Vegetation jämnades med marken och inget gräs fanns längre att tillgå. Allt formar ett kretslopp, men ett märkligt sådant.

 

Och om inte annat, ett ohållbart sådant med alltför många onödiga offer för människans överskottssamhälle.

 

 

LÄS ÄVEN

Ett år efter Renas oljespill

The Kim Show

I Malmö förverkligas SD:s våta drömmar

Honduras Goes Hong Kong

 

 

Läs fler essäer, reportage & ledare av Klas Lundström.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM

 

@RASTAREPORTERN

 

RONGO FÖRLAG

 

 

 

KÖPA BÖCKER?

 

MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT © ONEWEB 2013 | ALL RIGHTS RESERVED | WWW.KLASLUNDSTROM.COM