BRUN KVARLEVA INOM SKOLSYSTEMET

FRIA TIDNINGEN (5/2)

 

I måndags (4/2) inleddes rättegången mot fem sistaårselever som står åtalade för misshandel av en yngre elev mitt i natten vid Sigtuna internatskola. Symboliskt är det en brun kvarleva inom skolsystemet som ska försvara sitt existensberättigande i ett modernt samhälle. Ingen lätt uppgift.

 

Händelsen är långt ifrån unik, om Sveriges internatskolor (där makthavare fostrats i årtionden) har det rapporterat i massor, men att någon äntligen sätter ner foten och slår tillbaka mot sina mobbare med lagen i ryggen är förhoppningsvis en vattendelare på skolor där kamratfostran och pennalism förblivit en del av skolplanen.

 

Det finns ingen plats för skolor av Sigtunas konservativa och fascistoida art i ett modernt, upplyst samhälle; dessa "överklasskolor" grundades i mitten av 1800-talet i England för att fostra adelsmän och kolonialofficerare, men varför barn i 2000-talets Sverige ska tvingas utstå misshandel, order och strikt hierarki är en fråga skolminister Jan Björklund är oss svaret skyldig.

 

De fem gossar som står åtalade är ännu inte dömda, och mer än något annat är de själva produkter av en brun kvarleva inom det svenska skolsystemet, en kvarleva som senare påverkar det övriga samhället i form av chefer, politiker och militärer som fostrats i internatskolornas sanna anda.

 

Men, som Jan Guillou riktigt påpekade saken i Godmorron Sverige: Föräldrarna till eleverna på Sigtuna vill inte ha det på något annat sätt.

 

 

 

LÄS ÄVEN

I Malmö förverkligas SD:s våta drömmar

Månen ― morgondagens dagbrott

Tema: Finanskrisen

EU:s bruna höst

 

 

Läs fler essäer/debatter, ledare och reportage av Klas Lundström.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM

 

@RASTAREPORTERN

 

RONGO FÖRLAG

 

 

 

KÖPA BÖCKER?

 

MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT © ONEWEB 2013 | ALL RIGHTS RESERVED | WWW.KLASLUNDSTROM.COM